Începând cu data de 26 aprilie 2017, în Dieceza de Chișinău s-a aflat în vizită Excelența Sa Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic pentru România și Republica Moldova, vizită care durat până la 2 mai, fiind plină de întâlniri și evenimente memorabile pentru dieceza noastră.

Chiar în ziua sosirii sale în capitala Republicii Moldova, Excelența Sa, însoțit de Preasfințitul Anton Coșa, a fost primit în audiență de președintele țării, dl Igor Dodon, căruia i-a transmis salutul Sfântului Părinte Papa Francisc. În cadrul întrevederii părțile au făcut un schimb de opinii cu privire la relațiile dintre Republica Moldova și Sfântul Scaun, la încurajarea dialogului interreligios, dezvoltarea relațiilor în domeniile social, educațional și al asistenței medicale. Interlocutorii s-au pronunțat pentru amplificarea contactelor bilaterale în toate domeniile de interes comun, cum ar fi pacea în lume și contribuția la apărarea valorilor creștine fundamentale. Totodată, a fost examinată posibilitatea organizării unei întrevederi a Președintelui Republicii Moldova cu Suveranul Pontif în viitorul apropiat.

A doua zi, 27 aprilie, nunțiul a participat la conferința „Spațiul cultural comun românesc. Patrimoniul cultural românesc – probleme, teme și proiecte comune”, organizat de Ministerul Culturii din Republica Moldova și Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, după-amiaza aceleeași zilei dedicând-o unei plimbări prin Chișinău.

Sâmbătă, 29 aprilie, Excelența Sa a participat, alături de păstorul Diecezei de Chișinău, de mai mulți preoți și persoane consacrate, la Ziua Diecezană a Tineretului, care a avut loc la Bender și care a adunat în jur de 200 de tineri din toate parohiile Bisericii noastre locale. Aici a celebrat pentru marea de tineri adunați pentru a fi mai aproape de Isus sfânta Liturghie. Exprimându-și bucuria de a fi alături de tineri, Excelența Sa a menționat, la predică, citându-l pe Papa Francisc, faptul că „o lume mai bună se construiește și grație vouă [tinerilor], voinței voastre de schimbare și generozității voastre”.

Ziua de duminică, 30 aprilie, Duminica a III-a din Timpul Pascal, a fost una specială pentru comunitatea catolică din Tiraspol, întrucât nunțiul a binecuvântat biserica nou construită din localitate, însoțit fiind de Preasfințitul Anton Coșa. În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Înaltpreasfinția Sa la predică le-a transmis salutul Papei Francisc și dorința acestuia ca, prin prezența nunțiului la Tiraspol, să fie mai aproape de credincioși.

Luni, 1 mai, Excelența Sa Miguel Maury Buendía, împreună cu Preasfințitul Anton, a mers în nordul Decanatului de Transnistria, mai întâi la Camenca, unde a fost binecuvântată și pusă piatra de temelie a viitorului lăcaș de cult din localitate. La ceremonia de sfințire a pietrei de temelie au participat circa 100 de credincioși din Camenca și din alte comunități vecine. În cuvântul adresat celor prezenți, nunțiul a accentuat importanța implicării fizice și spirituale a fiecărui credincios în zidirea bisericii, menționând că este comunitatea acea piatră din care se edifică un locaș închinat Domnului. După-amiază, au fost vizitate comunitățile catolice din Slobozia Rașcov și Rașcov, unde reprezentatul Sfântului Părinte a fost întâmpinat și salutat de enoriași, adresându-le, la rândul său, cuvântul său de salut și mulțumire. La Slobozia Rașcov, fiind comunitatea adunată în biserică, nunțiu și episcopul, alături de aceasta, s-au rugat Coronița Divinei Îndurări. Seara, începând cu ora 17.00, nunțiul a celebrat sfânta Liturghie în cinstea sfântului Iosif Muncitorul în parohia din Râbnița. Aici, la predică, Excelența Sa a scos în evidență figura sfântului Iosif, patronul bisericii din localitate, menționând că și noi, la fel ca și el, trebuie să-l lăsăm pe Dumnezeu să acționeze în viața noastră. Sfânta Liturghie s-a încheiat cu adorația euharistică și binecuvântarea dată de nunțiu.

Marți, 2 mai, nunțiul, la fel însoțit de păstorul diecezei noastre, nunțiul a avut o întâlnire ecumenică la Tiraspol cu Înaltpreasfințitul Sava, arhiepiscop ortodox de Tiraspol și Dubăsari, ocazie cu care s-a întâlnit și cu alte personalități din regiune. Pe drumul de revenire la Chișinău, Excelența Sa s-a recules câteva momente la Cimitirul Militar din Bender, în care se odihnesc soldații căzuți, de-a lungul timpului, în această urbe de pe Nistru, vizitând apoi și comunitatea din Crețoaia.

Îi mulțumim nunțiului Miguel Maury Buendía pentru vizita sa în tânăra noastră Biserică locală, pentru apropierea sa de noi, prin care ne simțit și mai uniți cu urmașul sfântului Petru, papa de la Roma.

A consemnat Pr. Petru Ciobanu