La invitația episcopului de Chișinău, mons. Anton Coșa, în perioada 13-15 octombrie 2015, s-a aflat în vizită în Dieceza de Chișinău secretarul Conferinței Episcopale Italiene (CEI), mons. Nunzio Galantino. Pe lângă scopul principal al vizitei, acela de a participa la sărbătoarea hramului diecezei, oaspetele din Italia a dorit să cunoască mai îndeaproape realitățile Bisericii Catolice din Republica Moldova.

Astfel, chiar în după-amiaza zilei de 13 octombrie, împreună cu episcopul de Chișinău, mons. Nunzio a vizitat Cenacolul „Regina Pacis”, unde a fost întâmpinat de mons. Cesare Lodeserto, vicar episcopal, de colaboratorii cenacolului și de copiii care au găsit în această instituție un acoperiș deasupra capului. Cu ocazia vizitei, secretarul CEI a inaugurat Locuința Asistată „In camino”, menită să adăpostească fetele orfane, după care a binecuvântat stațiunile Căii crucii din capela Cenacolului „Regina Pacis” și a dialogat cu comunitatea italiană din Chișinău, adunată aici pentru această întâlnire.   La orele 17.00 mons. Nunzio și mons. Anton însoțiți de ceilalți preoți precum și de o grupă de oaspeți italieni, au plecat spre Crețoaia pentru a vizita satul și realitățile parohiale prezente, fiind întâmpinați de paroh, pr. Andrei Dăscălașu și de copiii din grădinița parohială care au prezentat cu această ocazie și un spectaculos moment artistic. La orele 18.00 cu toții au participat la Sf. Liturghie prezidată de Preasfințitul Galatini și concelebrată de Preasfințitul Coșa, pr. Andrei, mons. Cesare Lodeserto, mons. Benone Farcaș și diacon Edgar Vulpe.

În intervenția sa, la începutul Sf. Liturghii, Preasfințitul Anton a rememorat timpurile fericite în care a redescoperit această comunitate catolică cu ajutorul Providenței Divine, accentuând faptul că întâlnirea dintre Dumnezeu, preot și comunitate este un trinom indispensabil pe drumul mântuirii. Această temă a fost dezvoltată și de mons. Galatini în predica pe care a proclamat-o, îndemnându-i pe cei prezenți să rămână mereu deschiși planului de mântuire pe care Dumnezeu ni-l pune în față în fiecare clipă a vieții. După Sf. Liturghie a urmat cina pregătită de bunele surori Lucja și Antonina care lucrează în parohie, după care oaspeții au plecat spre Chișinău.

 


   
 


În dimineața zilei de miercuri, 14 octombrie, secretarul CEI, împreună cu episcopul de Chișinău, a vizitat Centrul Social „Casa Providenței” și Centrul European de Educație „Ioan Paul al II-lea”. Aici a luat cunoștință cu activitățile caritative desfășurate de aceste două organizații, a dialogat cu parohul de „Sfântul Alois Scrosoppi”, Pr. Ștefan Socaciu, a vizitat grădinița, centrul de zi pentru bătrâni și cel pentru copii, după care s-a întâlnit cu comunitatea Surorilor Providenței și s-a recules în capela lor.     

Începând cu ora 11.00, ES Nunzio a celebrat sfânta Liturghie a hramului diecezei în Catedrala „Providența Divină” din Chișinău, iar după amiază a vizitat alte două comunități catolice din Dieceza de Chișinău, cea de la Grigorăuca, cu filiala Petropavlovca, și cea de la Stăuceni.

La Grigorăuca, unde a ajuns pe la ora 16.30, oaspetele italian, însoțit de Mons. Benone Farcaș și Mons. Cesare Lodeserto, a fost întâmpinat de comunitatea parohială, după care a urmat un moment de rugăciune în biserica din comunitate. Parohul, Pr. Daniel Medveș, a făcut o scurtă prezentare a parohiei, indicând activitățile desfășurate de Biserică în persoana parohului și a surorilor. Mons. Benone l-a prezentat pe Mons. Nunzio comunității, după care acesta, luând cuvântul, și-a manifestat bucuria de a se afla în comunitate și de a fi în mijlocul credincioșilor. La sfârșitul întâlnirii, i-a binecuvântat pe toți cei prezenți. Și surorile din parohie s-au arătat a fi gazde bune, invitându-l pe secretarul CEI să le viziteze casa, unde l-au servit cu o ceașcă de cafea.

De la Grigorăuca, ES Nunzio Galantino a mers la Petropavlovca. Și aici a fost întâmpinat de credincioși, mulți dintre care erau copii. Mai întâi a vizitat centrul pentru copii, după care Pr. Daniel Medveș a făcut o prezentare a micii comunități din filială. Oaspetele, adresându-se comunității, a vorbit despre bucuria și impresiile plăcute pe care i le-a lăsat vizita în cele două comunități, Grigorăuca și Petropavlovca, după care a împărțit binecuvântarea.

În drum spre Chișinău, secretarul CEI a poposit în Parohia „Preasfânta Inimă” a lui Isus din Stăuceni, unde a ajuns spre sfârșitul sfintei Liturghii. Parohul comunității, Pr. Roman Czajka i-a făcut cunoștință cu comunitatea al cărei păstor este și apoi l-a prezentat credincioșilor aflați în biserica parohială. Impresionantă a fost mărturia dată de Mons. Nunzio: în momentul în care a fost rugat să spună câteva cuvinte de încurajare pentru catolicii din comunitate, a spus că este încurajat el de ceea ce a văzut și a trăit în Moldova, o țară în care, chiar dacă sunt o minoritate, catolicii își trăiesc credința, și și-o trăiesc în spiritul evangheliei. Ca și comunitățile precedent vizitate, și aici i-a binecuvântat pe credincioși, iar după întâlnire, a fost invitat de paroh la cină în casa parohială, fiind prezente și surorile din comunitate.

Joi dimineața, înainte de plecare, Mons. Nunzio Galantino a vizitat Cantina socială „Papa Francisc” a Fundației „Regina Pacis”, iar apoi și Centrul de Consultanță Familială a aceleași fundații. De aici, a mers la Oratoriul „Don Bosco”, unde i-au fost prezentate activitățile desfășurate în cadrul acestuia. Cu această ocazie, oaspetele italian a sfințit și inaugurat Școala profesională deschisă de frații salezieni în cadrul oratoriului.   

Pr. Petru Ciobanu