La 23 august 2014 a început vizita în Dieceza de Chişinău a ES Francisco-Javier Lozano, nunţiul apostolic în România şi Republica Moldova, vizită prilejuită de manifestările dedicate Zilei Independenţei Republicii Moldova.

Duminică, 24 august, pentru a fi mai aproape de credincioşii diecezei noastre, emisarul Sfântului Părinte, alături de episcopul de Chişinău, PS Anton Coşa, a celebrat sfânta Liturghie pontificală în catedrala „Providenţa Divină” din Chişinău, începând cu ora 10.30. Păstorul Diecezei de Chişinău, în numele său şi al tuturor credincioşilor Episcopiei de Chişinău, i-a urat „Bun venit” nunţiului, rugându-l ca, la sfârşitul celebrării liturgice, să împartă binecuvântarea apostolică. În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor prezenţi, ES Francisco-Javier Lozano, plecând de la pericopa evanghelică proclamată, care relata mărturisirea de credinţă a lui Petru la Cezareea lui Filip (cf. Mt 16,13-20) a vorbit despre necesitatea de a ne ruga pentru Sfântul Părinte, Papa şi de a rămâne uniţi cu el. La sfârşitul sfintei Liturghii, nunţiul a împărţit credincioşilor binecuvântarea apostolică.

Marţi, 26 august, însoşit de PS Anton Coşa şi de cancelarul Curiei, diac. Edgar Vulpe, nunţiul Lozano a vizitat două dintre comunităţile catolice din Transnistria: Tighina şi Tiraspol. Aici a luat cunoştinţă cu realităţile existente, cu evoluţia lucrărilor de construcţie a lăcaşurilor de cult din cele două comunităţi, cea din Tiraspol fiind într-un stadiu destul de avansat, în timp ce cea din Tighina este abia la început. Cu aceeaşi ocazie, nunţiul s-a întâlnit cu episcopul de Tiraspol şi Dubăsari, PS Sava, cu care a dialogat într-o atmosferă cordială, după care s-a întâlnit şi cu autorităţile locale. Pe drumul de întoarcere la Chişinău, înaltul oaspete a vizitat comunitatea catolică din Creţoaia.

Miercuri, 27 august, în calitate de ambasador al Sfântului Scaun în Republica Moldova, ES Francisco-Javier Lozano a participat la manifestările prilejuite de sărbătorirea Zilei Independenţei Republicii Moldova, făcând parte din delegaţia ce a depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare din centrul capitalei.
Vizita nunţiului Francisco-Javier Lozano în Dieceza de Chişinău va lua sfârşit la 28 august.