În perioada 30 iunie – 4 iulie, mons. Edward Ozorowski, arhiepiscop mitropolit de Bialystok (Polonia) a fost oaspetele Preasfinţitului Anton şi al Diecezei de Chişinău, pe care a dorit să o cunoască detaliat.

Exponent al mediului academic polonez, profesor habilitat la Universităţile din Varşovia şi Bialystok, rector al Seminarului Teologic din Bialystok, mons. Ozorowski a făcut cunoştiinţă cu realităţile catolice din Moldova încă din timpul în care preda ca profesor invitat la Seminarul din Sankt Petersburg, unde studiau şi seminarişti moldoveni. După ultima întâlnire pe care a avut-o cu Preasfinţitul Anton, si-a exprimat dorinţa de a vizita Dieceza de Chişinău, cu atât mai mult cu cât relaţiile de prietenie dintre cei doi ierarhi s-au concretizat prin trimiterea unui preot fides donum din Arhidieceza de Bialystok în Dieceza de Chişinău, începând cu luna august.

Vizita prelatului polonez în Moldova a început sâmbătă 30 iunie în Decanatul de nord, unde a vizitat Parohia Stârcea şi Glodeni, celebrând seara sfânta Liturghie  (http://parohiastarcea.bloguest.com/ierarhi-in-vizita-la-starcea/). Duminică cei doi ierarhi au fost întâmpinaţi cu bucurie de comunitatea din Bălţi, unde au celebrat Sf. Liturghie principală în l. polonă, iar apoi au fost oaspeţii Centrului cultural polonez „Dom Polski”; PS Edward a fost emoţionat până la lacrimi de felul în care comunitatea poloneză din Bălţi şi în general, din Moldova a ţinut să-şi păstreze vii limba, tradiţiile şi credinţa. Au mai fost vizitate la întoarcerea spre Chişinău bisericile din Grigorăuca şi Orhei.

Luni, 2 iulie, a doua etapă a vizitei arhiepiscopului polonez a inclus Transnistria, şi comunităţile catolice de acolo: Bender, Tiraspol, Râbniţa, Sloboda-Raşcov şi Raşcov, unde se începeau exerciţiile spirituale pentru tinerii din Dieceza de Chişinău, cei doi ierarhi adresându-le participanţilor un cuvânt de întărire şi speranţă.