În perioada 27 iunie – 1 iulie, Dieceza de Chişinău sa bucurat de prezenţa unui înalt oaspete, ÎPS Zbigņev Stankevičs, arhiepiscop Mitropolit de Riga. Vizita este cu atât mai binecuvântată pentru credincioşii catolici din Republica Moldova, cu cât în vremurile nu demult apuse aceştia s-au aflat în grija pastorală a arhiepiscopilor de Riga (Letonia).
 
Vineri, 28 iunie, împreună cu PS Anton Coşa, episcop de Chişinău, înaltul oaspete a participat la Iaşi la istoricul eveniment al lansării Bibliei în traducere catolică românească, unde Excelenţa Sa a reliefat importanţa Sfintei Scripturi pentru viaţa fiecărui credincios, bucurându-se alături de întreaga audienţă de aest eveniment. În seara aceleeaşi zile, ÎPS Zbigņev Stankevičs a avut o întâlnire cu seminariştii ieşeni, în cadrul căreia a vorbit despre propriul drum de credinţă şi slujire preoţească şi arhierească, lansând, totodată, invitaţia şi manifestându-şi dorinţa de a avea în arhidieceza proprie preoţi formaţi în Seminarul din Iaşi. În aceeaşi zi, la ora 18.30 a concelebrat la Liturghia de mulţumire pentru darul Sfintei Scripturi în limba română din catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Iaşi.
 
Ziua următoare, 29 iunie, în Solemnitatea Sfinţilor Apostoli Petru şi Paul, Excelenţa Sa a participat, alături de PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, PS Anton Coşa şi PS Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureşti, în catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi, la Liturghia de hirotonire întru preoţie a 30 de tineri. În cuvântul de salut adresat episcopilor, preoţilor, dar, mai ales, noilor prezbiteri, ca şi tuturor credincioşilor din Dieceza de Iaşi, a lăudat credinţa vie de care dau dovadă credincioşii acelei dieceze, reînnoindu-şi invitaţia ca doi dintre preoţii nou sfinţiţi să devină misionari în Letonia. În seara aceleeaşi zile, pe drumul de întoarcere spre Chişinău, ÎPS Zbigņev Stankevičs, însoţit de PS Anton Coşa, au vizitat biserica „Sfânta Ana” din Ungheni.
 
Ziua următoare, 30 iunie, Excelenţa Sa, alături de păstorul Diecezei de Chişinău, a vizitat parohia „Sfântul Iosif” din Râbniţa, unde a şi celebrat Sfânta Litughie. A doua comunitate vizitată în aceeaşi zi, a fost cea de Raşcov, biserica de aici reprezentând un monument istoric şi o mărturie a prezenţei catolice în zonă încă din secolul al XVIII-lea.
 
La 1 iulie, în catedrala din Chişinău, arhiepiscopul de Riga a celebrat Sfânta Liturghie de dimineaţă, în cuvântul de învăţătură vorbind despre importanţa rugăciunii în viaţa fiecărui creştin. Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru vizita ÎPS Zbigņev Stankevičs, având speranţa că vom avea posibilitatea să-l mai revedem în Dieceza noastră.
 
 
 
 
 
 
 
Scurtă biografie a ÎPS Zbigņev Stankevičs
 
ÎPS Zbigņev Stankevičs s-a născut la 15 februarie 1955 în localitatea Lejasciems din Letonia. În anul 1978 obţine diploma de inginer în sisteme automatizate de control la Institutul Politehnic Universitar din Riga şi, timp de 12 ani, a lucrat mai întâi pe un şantier naval, apoi la bancă. În aceşti ani a îndeplinit şi funcţia de vice preşedinte al Uniunii poloneze din Letonia. În anul 1990 intră în Seminarul din Lublin. În acelaşi oraş, urmează şi cursurile de filozofie şi teologie la Universitatea Catolică, obţinând, în 1996, masterul în teologie. A fost hirotonit preot la 16 iunie 1996. După, activizează în câteva parohii şi instituţii bisericeşti din Arhidieceza de Riga. Între 2002-2008 studiază la Roma, obţinând, cu maximum de voturi, doctoratul în teologia fundamentală la Universitatea Pontificală Laterană. Întors în patrie, este numit director spiritual la Seminarul mare din Riga, până în momentul în care Papa Benedict al XVI-lea îl numeşte arhiepiscop de Riga, funcţie în care îi urmează cardinalului Janis Pujats. Este cansacrat episcop la 8 august 2010, lând în posesie arhidieceza la 21 august acelaşi an.