Vizita pastorală a PS Anton Coșa în parohiile „Sfânta Fecioară Maria, Ajutorul Creștinilor” din Chișinău și „Sfântul Anton de Padova” din Crețoaia, ambele avându-l ca paroh pe Pr. Andrea Ballan, a fost una intensă și rodnică.
 
În pofida distanței dintre cele două comunități, episcopul a realizat cu succes programul stabilit, sub toate aspectele sale, începând de vineri, 20 ianuarie până duminică, 22 ianuarie.
 
În după-amiaza zilei de vineri, 20 ianuarie 2023, PS Anton a plecat la Crețoaia și în comuna Țânțăreni s-a întâlnit cu primarul localității, cu care a purtat o conversație deschisă și sinceră. Însoțit de Pr. Andrea Ballan și de Pr. dr. Petru Ciobanu, episcopul a continuat vizita cu o întâlnire cu copiii de la grădinița parohială gestionată de călugărițe, apoi cu ministranții și tinerii din parohie.
 
Celebrarea sfintei Liturghii a fost adevăratul moment de întâmpinare, întrucât episcopul a intrat în biserica parohială însoțit de corul de copii condus de una dintre surorile care slujește în parohie.
 
La finalul liturghiei a avut loc o întâlnire cu membrii Consiliului Pastoral Parohial și ai Consiliului pentru Afaceri Economice.
 
Sâmbătă, 21 ianuarie, episcopul s-a întâlnit cu copiii din centrul „Mamma Margherita” al Fundației „Don Bosco”, purtând un dialog simplu și plăcut, în prezența asistenților sociali și a celor două surori din congregația Misionarelor Carității. A urmat apoi un moment de fraternitate cu comunitatea saleziană prezentă la Chișinău.
 
Sâmbătă după-amiază, episcopul s-a întors la Crețoaia, unde s-a întâlnit cu cele două surori prezente acolo, pentru un dialog fratern. De asemenea, PS Anton a dialogat cu credincioșii care au dorit să îl întâlnească personal. Sfânta Liturghie și adunarea parohială au încheiat vizita păstorului diecezan în această comunitate.
 
Ultima zi a vizitei pastorale episcopul a dedicat-o Parohiei „Sfânta Fecioară Maria, Ajutorul Creștinilor” din Chișinău. În primul rând, episcopul s-a întâlnit cu comunitatea de preoți salezienilor din Moldova, împărtășind cu ei o reflecție asupra angajamentului și prezenței acestei congregații în Moldova, aflată acum în al XVIII-lea an de slujire.
 
Apoi, episcopul s-a întâlnit cu comunitatea parohială, atât în timpul celebrării sfintei Liturghii, cât și în cadrul adunării care a avut loc după aceasta. Un moment de împărtășire fraternă a încheiat dimineața. După-amiază, episcopul s-a întâlnit mai întâi cu tinerii din parohie care vor pleca la Lisabona pentru Ziua Mondială a Tineretului, și apoi cu grupul de tineri care frecventează oratoriul salezienilor și care fac parte din grupul „Prietenii Sfântului Dominic Savio”.
 
Episcopul i-a ascultat cu atenție pe credincioși și a încercat pe toate căile să stabilească cu toți un dialog util pentru o mai bună cunoaștere. Vizita pastorală este întotdeauna un prilej de întâlnire cu credincioșii, care își întâmpină cu bucurie episcopul și și poartă cu el un dialog fratern.

C. L.

Link galerie foto Crețoaia