Seria vizitelor pastorale ale episcopului de Chişinău, PS Anton Coşa, în Decanatul de Transnistria, a continuat în zilele de 15 şi 16 noiembrie 2014 în Parohia „Sfântul Caietan” din Raşcov, păstorită de Pr. Ruslan Pogrebnîi SCJ, ajutat în munca sa de Pr. Andrei Oleinic SCJ.
Vizita în parohia dată a început sâmbătă, 15 noiembrie, la ora 11.00, episcopul fiind întâmpinat de cei doi preoţi care activează în parohie, fiind condus iniţial în frumoasa biserica parohială, închinată sfântului Caietan, cea mai veche din Dieceza de Chişinău, fiind sfinţită în anul 1791 de arhiepiscopul de Lwow, Iacob Tumanowicz. După o scurtă rugăciune în sfântul lăcaş, episcopul, împreună cu cei doi slujitori ai altarului, a vizitat bolnavii din parohie.
Străbătând ulicioarele înguste ale localităţii, păstorul Diecezei de Chişinău a avut posibilitatea să cunoască realităţile concrete de viaţă ale acestei localităţi pline de istorie, iar în casele în care a intrat s-a întâlnit cu durerea şi, de multe ori, cu disperarea unor oameni uitaţi de semenii lor, nu şi de Dumnezeu.
Apoi a vizitat una dintre filialele parohiei – Iantarnaia –, aflată la o distanţă de 5 km de Raşcov, pe malul Nistrului. În această localitate nu există biserică, iar comunitatea mică se adună în casa unuia dintre credincioşi pentru a participa, în fiecare duminică, la sfânta Liturghie. O notă distinctivă a acestei localităţi este faptul că multe case au rămas pustii, iar printre locuitori mai sunt doar doi copii.
Imediat după prânz, episcopul Anton Coşa a vizitat proiectele sociale din parohie: cantina săracilor, staţia medicală de îngrijire a bolnavilor la domiciliu, încăperile în care se adună copiii după cursurile de la şcoală şi oratoriul. A urmat apoi întâlnirea cu colaboratorii şi voluntarii parohiei, cu care s-a întreţinut îndelung, ascultându-le relatările, bucuriile şi durerile, răspunzând după la unele întrebări legate de viitorul proiectelor în care activează. Episcopul, profitând de ocazie, a subliniat importanţa acţiunii caritative în parohie, îndemnându-i pe păstori să nu se limiteze doar la proiectele finanţate de partenerii străini, ci să implice şi întreaga comunitate în acţiuni de caritate, după exemplul bunului samaritean.
Programul vizitei pastorale a continuat cu o întâlnire cu copiii şi tinerii din parohie, alături de care episcopul Anton s-a rugat, a cântat, pe care i-a ascultat, verificându-le cunoştinţele cu privire la credinţă şi îndemnându-i să continue să participe la astfel de întâlniri cu păstorii comunităţii din care fac parte, pentru ca astfel să-l găsească împreună pe Isus, prietenul copiilor şi al tinerilor. A urmat apoi întâlnirea cu tinerii care urmau ca a doua zi să primească sacramentul Mirului.
Seara aceleeaşi zile a fost dedicată vizitei în cealaltă parohie pe care o administrează preoţii parohiei Raşcov – „Sfânta Fecioară, Ajutorul veşnic” din oraşul Camenca. Deşi credincioşii acestei comunităţi doresc să-şi construiască o biserică, până în prezent încă se adună într-o casă cu trei camere, aflată pe terenul pe care urmează să fie edificat viitorul lăcaş de cult al comunităţii.
Credincioşii din Camenca au umplut până la refuz spaţiul disponibil, s-au rugat împreună cu episcopul Coroniţa Divinei Îndurări, s-au spovedit şi s-au întâlnit cu Isus din sfânta Euharistie în cadrul Liturghiei celebrate de marele păstor al Diecezei de Chişinău. După, au discutat cu PS Anton Coşa, temele centrale fiind construcţia bisericii şi greutăţile pe care le întâmpină credincioşii, în principal insuficienţa locurilor de muncă, fapt care îi determină pe mulţi să ia calea exilului în căutarea unei bucăţi de pâine. Până seara târziu a stat episcopul la dispoziţia credincioşilor din Camenca, dintre care unii au dorit să aibă un colocviu personal cu dânsul.
Ziua de duminică, 16 noiembrie, a fost dedicată comunităţii din Raşcov, în mijlocul căreia a celebrat sfânta Liturghie solemnă, în timpul căreia a administrat sfântul sacrament al Confirmaţiunii la cinci tineri, a binecuvântat Calea Crucii, două statui noi – Preasfânta Inimă a lui Isus şi Maica Domnului – şi două icoane procurate de comunitate pentru a înfrumuseţa biserica. După sfânta Liturghie, în sala mare a oratoriului, întreaga comunitate a avut o întâlnire cu episcopul. La început, PS Anton Coşa a ascultat un scurt istoric al comunităţii, prezentarea parohiei făcută de Pr. Ruslan, după care, păstorul diecezei s-a adresat credincioşilor, atingând toate aspectele vieţii parohiale.
PS Anton Coşa a dedicat timp generos şi pentru cei doi preoţi tineri care păstoresc comunitatea, împărtăşind cu ei momentele de rugăciune, e dialog personal şi masa.
Următoarea vizită pastorală va avea loc în zilele de 29 şi 30 noiembrie în Parohia „Sfânta Marta” din Sloboda-Raşcov.