Începută în luna iunie a acestui an în Decanatul de Nord, vizita pastorală a episcopului de Chişinău, PS Anton Coşa, a fost reluată sâmbătă, 8 noiembrie, cu vizitarea parohiilor din Decanatul de Transnistria. Prima parohie din acest decanat vizitată de păstorul Diecezei de Chişinău a fost Parohia „Sfântul Iosif” din Rîbniţa, comunitate păstorită de Pr. Tadeusz Magierowski SCJ.

Pregătirile pentru vizita episcopului în această comunitate au început imediat după celebrarea hramului Diecezei de Chişinău, când secretarul responsabil de vizitele pastorale s-a întâlnit cu preoţii care activează în Decanatul de Transnistria, fiind discutate aspectele practice şi organizatorice ale acestui eveniment diecezan.

Vizita în Parohia Rîbniţa a început sâmbătă, 8 noiembrie. PS Anton Coşa a fost plăcut surprins de primirea călduroasă pe care i-au făcut-o credincioşii comunităţii, care au umplut până la refuz biserica parohială, în care, la ora 8.30, în sunet de orgă şi cântări pline de entuziasm, l-au întâmpinat pe păstorul diecezei. A urmat sfânta Liturghie de deschidere a vizitei, în care i s-au adus lui Dumnezeu mulţumiri şi i s-au înălţat rugăciuni pentru buna desfăşurare a acesteia. Întregul program al vizitei a fost caracterizat de aceeaşi atmosferă de bucurie din partea tuturor celor implicaţi în organizarea ei.

Programul vizitei a cuprins întâlnirea cu colaboratorii Caritas-ului parohial care susţine diferitele proiecte pentru copii (activităţi formative şi educative după şcoală), centrul de zi pentru bătrâni şi cantina pentru săraci; întâlnirea cu persoanele consacrate care activează în parohie, în timpul căreia episcopul a luat cunoştinţă cu proiectele coordonate de ele; întâlnirea cu copiii şi tinerii comunităţii; vizitarea unor bolnavi care nu se pot deplasa.

În după-amiaza zilei de sâmbătă, păstorul Diecezei de Chişinău a vizitat filiala Ivanovca a parohiei Rîbniţa, unde a celebrat sfânta Liturghie prefestivă şi s-a întâlnit cu comunitatea din localitate. Seara a avut loc o celebrare penitenţială cu spovada celor care urmau să primească sacramentul Mirului şi a naşilor candidaţilor, precum şi a tuturor celor care au dorit să se apropie de sacramentul Reconcilierii.

Duminică, 9 noiembrie, în sărbătoarea Sfinţirii Bazilicii din Lateran, în faţa unei comunităţi îmbrăcate în straie de sărbătoare, care din nou a umplut până la refuz biserica, episcopul Anton Coşa, avându-l alături de sine pe parohul comunităţii, Pr. Tadeusz, a celebrat sfânta Liurghie solemnă, în cadrul căreia 24 de persoane din cele două comunităţi – Rîbniţa şi Ivanovca – au primit plinătatea Duhului Sfânt prin sacramentul Confirmaţiunii. Sărbătoarea Sfinţirii Bazilicii din Lateran a fost o ocazie potrivită pentru episcop de a sublinia importanţa bisericii pentru comunitate, raportul strâns care trebuie să existe între biserica vie şi biserica de piatră, invitând credincioşii să răspundă prin implicarea activă la toate iniţiativele pastorale promovate de paroh.

După sfânta Liturghie, episcopul s-a întâlnit cu comunitatea parohială, în cadrul discuţiilor fiind discutate aspectele luminoase ale vizitei pastorale, păstorul diecezei subliniind vivacitatea comunităţii, apreciind numărul mare al copiilor şi al familiilor tinere şi conştiinciozitatea cu care parohia se implică în formarea lor spirituală şi umană. Desigur, au fost remarcate şi anumite dificultăţi cu care se confruntă parohia, cum sunt cele legate de aspectul financiar.

La plecare, PS Anton Coşa a primit salutul întregii comunităţi şi a purtat cu sine numeroasele scrisori ale credincioşilor care au dorit să exprime şi pe această cale bucuriile şi durerile lor, cerând totodată sprijinul spiritual al păstorului lor.

„Cele mai frumoase zile din viaţa mea de episcop” – acestea au fost cuvintele cu care a caracterizat marele preot al Diecezei de Chişinău vizita sa pastorală în Parohia „Sfântul Iosif” din Rîbniţa, întrucât bucuria şi entuziasmul credincioşilor comunităţii l-au molipsit şi pe el, făcându-l să simtă această vizită ca un dar imens pe care Dumnezeu i-l face slujirii sale episcopale.

Următoarea vizită pastorală în Decanatul de Transnistria va avea loc în zilele de 15 şi 16 noiembrie 2014 în Parohia „Sfântul Caetan” din Raşcov.