În zilele de 5 şi 6 iulie 2014, păstorul Diecezei de Chişinău, PS Anton Coşa, a continuat vizita pastorală în comunităţile diecezei, în perioada indicată vizitând comunităţile catolice din Sculeni şi Ungheni.

Sculeni
Vizita pastorală în aceste două comunităţi a început sâmbătă, la ora 10.30, la Sculeni, cu sfânta Liturghie, în cadrul căreia a fost sfinţită piatra de temelie a viitoarei biserici din această localitate, biserică ce-l va avea drept patron ceresc pe sfântul Ioan Paul al II-lea, Papă, bun prieten şi susţinător al catolicilor din Republica Moldova, cel care, după cum a amintit PS Anton Coşa în introducerea de la începutul Liturghiei, în anul 1993 a înfiinţat Administratura Apostolică din Republica Moldova, pe care, tot el, în anul 2001, a ridicat-o la rang de dieceză. La sfânta Liturghie, alături de păstorul Episcopiei de Chişinău, s-au aflat parohul comunităţii din Ungheni, Pr. Krzysztof Płonka, Mons. Cesare Lodeserto, vicar episcopal şi moderator al Curiei diecezane, Pr. Jacel Puc, paroh şi decan de Bălţi, Pr. Petru Ciobanu, fiu al comunităţii din Ungheni, şi diaconul Edgar Vulpe.

În cuvântul de învăţătură adresat enoriaşilor din Sculeni şi oaspeţilor veniţi din Ungheni şi din Polonia, PS Anton Coşa i-a îndemnat pe credincioşi să fie pietre vii în Biserica lui Cristos, zidită pe stânca ce este apostolul Petru, făcând astfel referinţă la fragmentul evanghelic proclamat. După oferirea jertfei euharistice, a urmat binecuvântarea pietrei de temelie, în care a fost introdus un cilindru metalic conţinând actul de sfinţire a acestei pietre, semnat de episcop şi de ceilalţi preoţi prezenţi. După ce piatra a fost aşezată în groapă, domnul Constantin Cazanji, responsabilul cu lucrările de construcţii ale noii biserici, a astupat groapa, iar PS Anton Coşa a binecuvântat şi a stropit cu apă sfinţită perimetrul noii zidiri. 

Odată încheiată Liturghia şi ceremonia, toţi cei prezenţi au fost invitaţi de o familie catolică din Sculeni la o cină frăţească, după care a urmat întâlnirea episcopului de Chişinău cu enoriaşii din localitate, cărora li s-au alăturat alţi doi credincioşi care, din cauza muncii, nu au putut participa la sfânta Liturghie. Discuţia s-a axat în principal pe construcţia bisericii şi pe rolul comunităţii în această construcţie. Apoi s-a trecut la tema organizării parohiei, a consiliilor parohiale şi a serviciilor parohiale.
Comunitatea, deşi mică şi fără perspective, este destul de activă, semn al bunei păstoriri de către preoţii care s-au îngrijit de ea, începând cu parohul de Bălţi, Pr. Jacek Puc. O mulţumire specială comunitatea a îndreptat-o spre preoţii din România care s-au îngrijit de binele lor spiritual. Credincioşii sunt destul de conştienţi de propria identitate de creştini catolici, iar ca o particularitate a comunităţii poate fi menţionat faptul că e o comunitate vorbitoare de limbă română.
Episcopul le-a încredinţat credincioşilor din Sculeni misiunea de susţinere a construcţiei prin rugăciune, astfel că, la sfârşitul fiecărei sfinte Liturghii ce va fi celebrată în localitatea respectivă, credincioşii se vor ruga pentru buna desfăşurare şi ducerea la bun sfârşit a acestei opere de zidire. Menţionăm că enoriaşii s-au bucurat foarte mult că biserica a fost închinată sfântului Ioan Paul al II-lea.

Ungheni
Vizita pastorală în comunitatea din Ungheni a început sâmbătă seara, când PS Anton Coşa s-a întâlnit cu seminariştii din Polonia, prieteni ai parohului de Ungheni, veniţi în Dieceza de Chişinău pentru a participa la întâlnirea diecezană a ministranţilor, şi cu o familie din Polonia, ţara de origine a Pr. Krzysztof Płonka.
Duminică, în prima parte a zilei, episcopul de Chişinău a vizitat câteva localităţi din raionul Ungheni, intrând în unele biserici şi cimitire. S-a rugat la mormântul unei credincioase catolice recent decedate. La prânz, PS Anton Coşa a răspuns invitaţiei familiei Ciobanu, împărţind împreună cu familia Pr. Petru Ciobanu, alături de seminariştii din Polonia, darurile puse pe masă. 

Întâlnirea cu enoriaşii parohiei „Sfânta Ana” din Ungheni a început la ora 15.30. Episcopul de Chişinău s-a interesat de mersul comunităţii, întrebând în special despre credincioşii care lipseau de la întâlnire. Apoi, PS Anton Coşa le-a explicat credincioşilor anumite dificultăţi cu privire la vocaţii la Preoţie, menţionând că Pr. Petru Ciobanu, fiu al comunităţii din Ungheni, este ultimul seminarist diecezan pe care l-a avut Dieceza de Chişinău. Prin urmare, i-a îndemnat pe cei prezenţi să se roage pentru vocaţii. Apoi, adresându-se parohului, i-a cerut să organizeze consiliile şi serviciile parohiale, iar credincioşilor le-a făcut invitaţia să fie laici activi, implicaţi în evanghelizare, vorbindu-le şi despre Academia de Studii Teologice din Chişinău ca un centru de formare creştină.

La ora 16.30 a fost celebrată sfânta Liturghie, în cadrul căreia trei dintre credincioşii parohiei din Ungheni au primit sacramentul Mirului. De un real folos în cadrul Liturghie au fost seminariştii polonezi. La sfârşitul celebrării euharistice, comunitatea l-a felicitat pe paroh cu ocazia împlinirii a 35 de ani de viaţă şi i-a mulţumit episcopului pentru această vizită pastorală şi pentru grija pe care o poartă comunităţii din Ungheni.