În zilele de 21 și 22 martie 2015, păstorul Diecezei de Chișinău, PS Anton Coșa, a continuat seria vizitelor pastorale în parohiile episcopiei păstorite de dânsul, în zilele respective aflându-se în vizită pastorală în comunitatea greco-catolică din Republica Moldova, al cărei ordinariu este.
Comunități greco-catolice au fost atestate în spațiul dintre Prut și Nistru încă în secolul al XIX-lea, însă, ca urmare a politicii religioase promovate de autoritățile de stat și cele ale Bisericii Ortodoxe Ruse, această comunitatea a fost „înghițită” în masa credincioșilor ortodocși. În perioada interbelică, pe teritoriului Basarabiei sunt atestate iarăși comunități greco-catolice, acestea aflându-se în grija pastorală a episcopului de Iași. Filiale ale Parohiei greco-catolice de Iași existau în Basarabia la Bălți (25 de suflete în 1942), Hotin, Chișinău (25 de suflete în anul 1935, 250, după alte date 600, în anul 1942), Bender și Cetatea Albă (20 de suflete în 1942). Schimbările survenite odată cu instaurarea regimului comunist în Europa de Est după Al Doilea Război Mondial au dus la distrugerea Bisericii Greco-Catolice, aceasta trecând în catacombe, unde, clandestin, și-a continuat existența.
Începând cu anii 90 ai secolului al XX-lea, datorită schimbărilor de ordin politic, a început și renașterea cultelor religioase interzise și persecutate în perioada comunistă. Printre acestea s-a numărat și cultul greco-catolic. În anul 1994, la inițiativa cardinalului greco-catolic al Ucrainei, Lubomyr Hussar, Pr. Roman Popravka a venit în Moldova pentru a se îngriji de viața spirituală a comunității greco-catolice locale. În anul 1999, prin decretul administratorului apostolic Anton Coșa, el a fost numit responsabil pentru pastorația greco-catolicilor din Moldova. După o lungă perioadă de încercări, în anul 2006, Parohia greco-catolică cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” a fost înregistrată de Guvernul Republicii Moldova. Actualmente, comunități greco-catolice sunt, pe lângă cea din Chișinău, la Bălți, Orhei, Tiraspol.
Vizita pastorală a PS Anton Coșa în Parohia greco-catolică „Acoperământul Maicii Domnului” a început la 21 martie, când, împreună cu cei doi preoți-păstori ai comunității – Pr. Roman Popravka și Pr. Igor Plevschi – a vizitat comunitatea greco-catolică din orașul Bălți. Întâlnirea cu greco-catolicii din Bălți a avut loc în Casa Ucraineană „Moștenire”, unde a fost întâmpinat de vice-președintele Casei, dnul Dmitrii Leandrik, și de un grup de credincioși greco-catolici. După cuvintele de salut, Pr. Roman i-a arătat episcopului Casa Ucraineană, unde PS Anton Coșa a semnat în cartea oaspeților de onoare.
Întâlnirea a început cu o rugăciune comunitară. După, parohul l-a salutat pe păstorul diecezei, prezentându-i comunitatea greco-catolică din Bălți. Cuvântul de salut al PS Anton a făcut ca atmosfera întâlnirii să se umple de căldură și iubire. Credincioșii greco-catolici din Bălți l-au informat pe episcop despre situația actuală a comunității, spunându-i și despre necesitatea unei capele greco-catolice. Întâlnirea de la Bălți s-a încheiat cu un ceai și o mică gustare.
Revenit la Chișinău, PS Anton Coșa și cei doi preoți greco-catolici au vizitat Centru Cultural-Informativ „Andrei Șeptițchi”, unde episcopul a luat cunoștință cu activitatea centrului, a vizitat capela și, în semn de comuniune, a luat masa cu păstorii comunității. După, a vizitat terenul unde urmează să fie ridicată capela greco-catolică.
Vizita a continuat duminică, 22 martie. În fața Capelei „Maica Bunului Sfat”, episcopul Anton a fost întâmpinat de credincioșii greco-catolici din Chișinău cu pâine și un cuvânt de salut rostit în limba ucraineană de una dintre credincioase. Luând cuvântul, parohul comunității, Pr. Roman, l-a salutat pe păstorul diecezei, invitându-l să asiste la sfânta Liturghie, ce urma să fie celebrată în capelă. La sfârșitul Liturghiei, PS Anton a împărțit binecuvântarea arhierească întregii comunități adunate.
După sfânta Liturghie, a urmat întâlnirea episcopului cu credincioșii greco-catolici, aceasta desfășurându-se în Clubul „Karol”. La început, Pr. Roman Popravka a prezentat comunitatea din Chișinău, după care, luând cuvântul, episcopul și-a exprimat bucuria de a-i fi putut întâlni și pe credincioșii acestei comunități, spunând că, la fel ca și până acum, și pe viitor va continua să susțină această comunitate, în care vede realizarea concretă a planului lui Dumnezeu. A urmat un dialog, caracterizat de încredere, deschidere și iubire, dintre arhipăstor, preoți și credincioși. Întâlnirea și, implicit, vizita pastorală, s-a încheiat cu rugăciunea „Sfântă Născătoare” și o fotografie de grup, care să păstreze amintirea acestei vizite.
Pr. Igor Plevschi