În zilele de 6 și 7 decembrie 2014, episcopul Diecezei de Chișinău, PS Anton Coșa, a continuat seria vizitelor pastorale în parohiile din Decanatul de Transnistria. De data aceasta, a fost rândul Parohiei „Preasfânta Treime” din Tiraspol să primească vizita păstorului Episcopiei de Chișinău.
Pe urmele vechii Dieceze de Tiraspol, înființată la mijlocul secolului al XIX-lea de Papa Pius al IX-lea și din care au făcut parte parohiile catolice din Basarabia până în anul 1921, deși actualmente nu mai există nicio urma vizibilă a acesteia, în cei peste 20 de ani de libertate religioasă, în Tiraspol s-a format o frumoasă comunitate catolică, ce are totuși un specific al ei, și anume faptul că este formată din credincioși veniți din diverse părți ale fostei URSS odată cu repartizările ce se făceau centralizat a specialiștilor, majoritatea dintre ei fiind trimiși în alte regiuni decât cele natale.
Ajuns la Tiraspol, episcopul a fost întâmpinat de parohul comunității, Pr. Piotr Kuszman SCJ, și de colaboratorul său, Pr. Zdisław Smiertka SCJ, după care a mers să viziteze bolnavii din parohie care nu se mai pot deplasa la biserică pe propriile picioare. Vizitându-i și rugându-se cu ei, PS Anton Coșa a notat diferența în modul lor de a se ruga, care în limba rusă, care în limba ucraineană, care în limba polonă. Apoi a vizitat prima capelă în care se aduna comunitatea catolică din oraș până în anul 2003, o casă de locuit pe strada Dubinina, astăzi vândută, dar având o importanță deosebită pentru istoria comunității, care acum numără în jur de 150 de persoane, dintre care o mare parte sunt studenți sau elevi veniți din comunitățile catolice din nordul regiunii.
Chiar dacă era o zi de sâmbătă, autoritățile administrative ale orașului au fost foarte receptive și au venit la întâlnirea cu păstorul Diecezei de Chișinău, care a dorit să cunoască din primele surse și mai îndeaproape problemele urbei și să se intereseze de viața catolicilor din perspectiva edililor orașului. La rândul lor, reprezentanții administrației orășenești au dat o notă deosebită activităților sociale ale comunității, îndeosebi cele legate de Centrul de Plasament pentru Copii „Petrușka” și asistența la domiciliu a bolnavilor deosebit de grav, proiecte pe care parohia le implementează prin intermediul Caritas-ului parohial, cu asistența financiară a Caritas Viena și Caritas Luxemburg. Recunoscând angajamentul deosebit al parohului comunității, Pr. Piotr Kuszman, în aceste activități ale comunității, în anul 2013 autoritățile locale l-au recompensat cu titlul de „omul anului”.
Îndată după pauza de prânz, episcopul i-a făcut o vizită frățească ÎPS Sava, arhiepiscop ortodox de Tiraspol, cu care a analizat starea morală și socială a societății, implicarea în apărarea valorilor umane și creștine din partea ambelor Biserici, catolică și ortodoxă, precum și crearea unui centru de lobby pe lângă autoritățile locale în vederea promovării legilor care să sprijine starea sănătoasă a societății. Au fost analizate și diferite situații pastorale în care se găsesc uneori credincioșii din cele două Biserici și s-a încercat să se caute soluții pentru a le veni în ajutor.
O întâlnire deosebit de rodnică a urmat apoi cu activul Caritas-ului parohial, ocazie pentru a trece în revistă realizările lor atât în implementarea proiectelor menționate, cât și în demararea altor noi cu ajutorul voluntarilor parohiei. Ca întotdeauna, episcopul a profitat de ocazie pentru a accentua principiile doctrinei sociale a Bisericii pe care se sprijină orice activitate caritativă, încheind întâlnirea cu un dialog constructiv.
Programul vizitei a continuat cu celebrarea sfintei Liturghii în cinstea sfintei Fecioare Maria în Advent, după o tradiție poloneză, aceasta fiind considerată Liturghia de Rorate. Păstorul Diecezei de Chișinău a fot salutat cu multă căldură de paroh și de credincioși, iar la rândul său le-a adresat un cuvânt de învățătură pornind de lecturile biblice ale zilei cu tema secerișului bogat și a lucrătorilor insuficienți. Fiind și 6 decembrie, zi în care în calendar este comemorat sfântul episcop Nicolae, comunitatea a invitat și mulți copii, cărora le-a fost prezentată, printr-o scenetă, viața sfântului Nicolae, care, la final, le-a împărțit daruri fiecăruia. Și de această dată, profitând de ocazie, PS Anton Coșa s-a adresat copiilor și tinerilor cu un cuvânt de învățătură și a întreținut un dialog interesant cu ei.
A doua zi, duminică, 7 decembrie, ca și în seara precedentă, înainte de sfânta Liturghie, comunitatea s-a adunat pentru adorația preasfântului Sacrament și recitarea Rozariului, spațiul dintre mistere fiind îmbogățit cu cântări frumoase. Liturghia din Duminica a II-a din Advent, spre deosebire de Duminica I, care îndemna creștinii la veghere, insista pe necesitatea convertirii. Pe această temă episcopul și-a construit cuvântul de învățătură adresat comunității.
După sfânta Liturghie, a urmat întâlnirea cu comunitatea parohială, episcopului fiindu-i prezentat un raport detaliat de către parohul comunității și președinta consiliului parohial. Au urmat apoi diferite mărturii ale credincioșilor, o mare parte dintre ei fiind recent convertiți, prin care și-au exprimat mulțumirea față de Dumnezeu pentru darul vieții noi în Cristos, pe care l-au primit prin intermediul neobositului și zelosului păstor al comunității. Apoi, atât episcopul, cât și comunitatea și-au exprimat speranța că biserica nouă pe care o construiesc să poată fi terminată în anul care vine, întrucât mica încăpere demult a devenit neîncăpătoare.
După dialogul cu comunitatea, episcopul s-a întreținut cu cei doi preoți care aparțin Congregației Preasfintei Inimi a lui Isus, le-a ascultat bucuriile dar și durerile, și împreună au reflectat la pașii care trebuie întreprinși pentru ca biserica parohială să fie într-adevăr terminată cât mai repede și pentru ca proiectele sociale să poată să aibă asigurată continuitatea pe lungă durată. Episcopul s-a bucurat aflând că, pentru toate aceste inițiative, comunitatea parohială se roagă permanent, fiind receptivă la orice chemare a parohului.
Sâmbăta și duminica următoare, 13 și 14 decembrie, episcopul de Chișinău, PS Anton Coșa, va vizita ultima parohie din Decanatul de Transnistria, Parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” din Bender.