În zilele de 14 și 15 martie 2015, păstorul Diecezei de Chișinău, PS Anton Coșa, și-a continuat seria vizitelor pastorale pe cuprinsul Bisericii locale pe care o conduce, vizitând Parohia „Providența Divină” din Chișinău.

Parohia „Providența Divină” este cea mai veche parohie a diecezei. Conform unor date, parohia Chișinău există din 1814, având filiale la Bălți, Bender, Soroca și Orhei. Clădirea bisericii, păstrată până azi, a fost construită în 1841, după proiectul arhitectului Iosif Charlemagne, în stilul clasicului rusesc. În anul 1898, a fost înființată societatea pentru ajutorarea săracilor, în 1902 – o școală cu patru clase, biblioteca, iar în 1912 – casă pentru bătrâni. Parohia a fost, pe parcursul unei lungi perioade, și centru decanal. Odată cu instaurarea puterii sovietice în anul 1944, toate bunurile parohiei au fost naționalizate; în 1963 clădirea bisericii a fost confiscată, iar credincioșii au fost siliți să se reunească într-o capelă mică din cimitir. Parohia „Providența Divină” din Chișinău a fost înregistrată de autoritățile sovietice la 9 noiembrie 1945. Conform datelor parohiale, în 1946 parohia avea 816 credincioși. În anul 1947, conform datelor autorităților, numărul credincioșilor era de 850, pentru ca în anul 1948, în perioada când parohia nu dispunea de preot, numărul să scadă până la 500. Începând cu anii 60 ai secolului al XX-lea, parohia Chișinău era singura a cărei activitate era recunoscută de autorități. Ea a reprezentat centrul vieții catolice din Moldova. Catolicii din toate colțurile Moldovei erau asistați spiritual de preoții care activau la Chișinău. Începând cu anul 1989, când edificiul de cult a fost retrocedat comunității catolice din capitala Moldovei, viața religioasă a parohiei a început să renască, fapt favorizat și de creșterea numărului preoților care au activat aici, dintre un care un rol important l-a avut pr. Anton Coșa, actualul episcop de Chișinău, precum și alți preoți veniți din străinătate pentru a se îngriji de binele spiritual al catolicilor din Chișinău, ca Mons. Alexandru Suchan și Mons. Benone Farcaș. Tot Parohia „Providența Divină” a stat la baza înființării altor două parohii în Chișinău, „Sfântul Alois Scrosoppi” din sectorul Buiucani și „Sfânta Fecioară Maria, Ajutorul creștinilor” din sectorul Botanica, parohii care s-au format prin desprinderea lor din această parohie.

 

Începutul vizitei
Startul vizitei pastorale în Parohia „Providența Divină” a fost dat miercuri, 11 martie, când PS Anton s-a întâlnit cu corul catedralei. După ce i-a salutat pe cei 19 coriști prezenți la întâlnire, păstorul diecezei a menționat scopul acestei întâlniri, și anume dorința de a afla cum merg pregătirile corului, dar și împărtășirea bucuriei pe care o simte de fiecare dată când aude cântările ce animă liturghiile din catedrală. La rândul lui, corul, prin vocea dnei Reghina Nadcrenicinaia, directorul muzical al Episcopiei de Chișinău și conducătorul corului, i-a mulțumit episcopului pentru grija părintească pe care o are față de toți coriștii și credincioșii parohiei și, în semn de recunoștință, i-a dăruit un buchet de flori. Luând cuvântul, PS Anton Coșa a prezentat o scurtă istorie a corului parohiei, arătându-și bucuria că biserica noastră catedrală are un astfel de cor și minunându-se de capacitatea Reghinei de a-i aduna și de a-i coordona pe coriști.
După ce fiecare corist s-a prezentat, episcopul și-a manifestat interesul ca în catedrală cântarea să fie la un nivel înalt și disponibilitatea ca și pe mai departe să-i susțină în activitatea lor. Mons. Benone Farcaș a menționat că, deși corul nu dispune de profesioniști, rezultatele sunt foarte bune, fapt pentru care a și mulțumit. Dialogul dintre episcop și coriști a fost caracterizată de un entuziasm mare, toți fiind conștienți că tot ce se face prin cântare se face spre gloria lui Dumnezeu.
Vizita a continuat joi, 12 martie, când, începând cu ora 19.00, PS Anton Coșa s-a întâlnit cu grupurile de cateheză ale parohiei. Au fost prezenți 13 catecumeni, doi dintre care se pregătesc pentru primirea sacramentului Botezului, iar restul pentru primirea primei sfinte Împărtășanii. După rugăciunea de început, episcopul a vorbit despre slujirile în Biserică, pentru ca mai apoi să prezinte pe scurt istoria Diecezei de Chișinău și rolul sfântului Ioan Paul al II-lea în înființarea acestei realități ecleziastice. Referindu-se la pregătirea catecumenilor pentru primirea sacramentelor inițierii creștine, episcopul a vorbit despre marele dar al credinței, credință care, a menționat episcopul, pentru a fi înțeleasă, este nevoie de studiu și de multă rugăciune. Apoi i-a invitat pe fiecare să se prezinte și să spună câteva cuvinte despre drumul lor de credință și de pregătire catehetică. În încheiere, păstorul diecezei și-a exprimat bucuria de a-i fi întâlnit și pentru chemarea lor, îndemnându-i să fie catolici demni, dându-l drept exemplu pe Papa Ioan Paul al II-lea, o iconiță cu chipul căruia a primit fiecare dintre ei, mulțumind totodată preoților și surorilor care se ocupă de pregătirea catecumenilor.
Vineri, 13 martie, începând cu ora 18.45, episcopul a condus ora de adorație după îndemnul Sfântul Părinte Papa Francisc, rugându-se împreună cu credincioșii Vesperele și ținând o meditație despre milostivirea divină.

Sâmbătă, 14 martie
Sâmbătă, 14 martie, începând cu ora 9.00, episcopul de Chișinău a celebrat sfânta Liturghie în catedrală cu grupurile de rugăciune din parohie, vorbindu-le la predică credincioșilor prezenți despre însemnătatea parabolei fariseului și a vameșului, îndemnându-i să nu se comporte ca fariseul mândru ce-și etala în fața lui Dumnezeu meritele, ci să fie asemenea vameșului, care-l punea în centrul vieții sale pe Dumnezeu bogat în îndurare. Imediat după sfânta Liturghie, a urmat întâlnirea păstorului cu fiecare grup în parte. Astfel, în Capela Maicii Bunului Sfat a dialogat cu grupul de rugăciune „Copiii Mariei” și cu grupul „Regina lumii”, menționând importanța rugăciunii colective. În Clubul „Karol” de la subsolul catedralei, păstorul s-a întreținut cu grupul voluntarilor parohiei, activitatea cărora a apreciat-o mult, amintind despre implicarea lor în diversele opere desfășurate în cadrul parohiei, fapt care denotă, a menționat PS Anton, că este un grup viu și, în același timp, vivificator. Mons. Benone a intervenit spunând că în special al timpurile forte ale anului liturgic, ca Adventul și Postul Mare, activitatea acestui grup este mai intensă. În bibliotecă episcopul a fost așteptat de grupul de rugăciune „Legio Mariae”, care, în momentul sosirii sale, se ruga Rozariul. Păstorul Diecezei de Chișinău a apreciat mult apostolatul rugăciunii acestui grup, mulțumindu-le membrilor prezenți pentru aceasta. În sala de cateheză a casei parohiale episcopul s-a întâlnit cu grupul „Hagioterapia”, luând cunoștință cu evoluția grupului și cu inițiativele promovate. Vorbind despre rolul laicilor în viața Bisericii, PS Anton Coșa i-a îndemnat spre o implicare mai mare în apostolat, prin legăturile pe care să le stabilească cu alte comunități ale diecezei și prin dialogul pe care să-l poarte și cu alte confesiune creștine. În sala mare a casei parohiale episcopul s-a întâlnit cu grupurile de rugăciune ale Rozariului viu, care, în parohie, sunt în număr de șase. A luat cunoștință cu misiunea și obligațiile fiecărui membru, îndemnându-i să includă printre intențiile lor una pentru Moldova și una pentru pace.
După întâlnirea cu grupurile de rugăciune parohiale, episcopul, însoțit de părintele paroh, a vizitat una dintre bolnavele parohiei, dna Ecaterina Ignatenco, onorată de vizita înaltului ierarh. După ce celebrat ritualul împărtășirii bolnavilor, a dialogat îndelung cu ea despre viața catolicilor din Moldova începând cu anii de după Al Doilea Război Mondial, doamna Ecaterina depănând din amintire ei unele amănunte ale acestei vieți.
La ora 14.00 a început întâlnirea cu copiii și tinerii parohiei, fiind prezenți, pe lângă episcop, preoții parohiei și sr. Mihaela, 17 copii și tineri. PS Anton le-a vorbit despre importanța și scopul vizitei pastorale, apoi a făcut o scurtă incursiune în istoria catolicilor din Moldova. Episcopul i-a întrebat în ce constă dificultatea de a se aduna, răspunsul venit din parte celor prezenți fiind, în principal, diversele ocupații în care sunt prinși. Un al punct al discuției l-a reprezentat Ziua Mondială a Tineretului ce va avea loc la Cracovia (Polonia) în anul 2016, episcopul îndemnându-i pe tineri să se pregătească pentru această vizită nu doar material, ci, mai ales, spiritual.
La ora 15.00 a urmat întâlnirea păstorului Diecezei de Chișinău cu Consiliul pastoral al Parohiei „Providența divină” și cu Consiliul economic. Mons. Benone Farcaș a prezentat ambele consilii, menționând că întâlnirile sale cu Consiliul pastoral sunt frecvente. Apoi, episcopul a vorbit despre importanța programului pastoral parohial și despre necesitatea implementării lui, iar după prezentarea unui raport financiar de către dna Varvara Buga, a specificat și rolul Consiliului economic în cadrul parohiei.
Și întrucât în viața parohiei este puternic implicată și Congregația Surorilor lui Isus Euharisticul, PS Anton a ținut să efectueze o vizită și la ele, dialogând despre activitatea lor în cadrul comunității, apreciind mult rolul lor aici și arătându-și bucuria că și ele sunt parte componentă a Parohiei „Providența Divină”.
Spre seară, episcopul, însoțit de Mons. Benone, a vizitat Cenacolul „Regina Pacis”, unde, împreună cu Mons. Cesare Lodeserto, rectorul Capelei „Regina Pacis” a celebrat sfânta Liturghie pentru comunitatea italiană adunată pentru a se întâlni cu păstorul Diecezei de Chișinău. După sfânta Liturghie, Mons. Cesare a prezentat un raport despre activitatea cenacolului, oferindu-se apoi credincioșilor și colaboratorilor Fundației „Regina Pacis” posibilitatea să ia cuvântul. Reprezentantul Ambasadei Italiei în Republica Moldova a transmis salutul și mulțumirea ambasadorului Italiei, care nu a putut fi prezent la întâlnire.

 

Duminică, 15 martie
Punctul culminant al vizitei pastorale a PS Anton Coșa în Parohia „Providența Divină” l-a reprezentat sfânta Liturghie celebrată începând cu ora 10.30 în Catedrala „Providența Divină” din Chișinău. Înainte de sfânta Liturghie, episcopul s-a întâlnit cu cei 12 candidați la sacramentul Mirului, după care fiecare dintre ei a avut posibilitatea de a-și mărturisi păcatele în sacramentul Spovezii. În fața catedralei, credincioșii, veniți în număr mare, l-au întâmpinat pe păstor cu tradiționala pâine și sare, urmând apoi celebrarea sfintei Jertfe a Liturghiei. După salutul de la început, doi candidați la primirea sacramentelor inițierii creștine au primit ungerea cu uleiul catecumenilor. După proclamarea cuvântului lui Dumnezeu, 12 credincioși au primit plinătatea Duhului Sfânt prin sacramentul Confirmațiunii. Predica păstorului, urmând linia lecturilor proclamate, s-a axat pe iubirea și milostivirea lui Dumnezeu, care „atât de mult a iubit lumea, încât l-a dat pe Fiul său, unul născut, ca oricine crede în el să nu piară, ci să aibă viața veșnică” (In 3,17), vorbind despre crucea lui Cristos ca semnul spre care trebuie să privim spre a fi tămăduiți, asemenea evreilor care erau vindecați de mușcăturile șerpilor privind spre șarpele de aramă înălțat de Moise în pustiu.
După sfânta Liturghie, a urmat întâlnirea episcopului cu comunitatea parohială. La început, Mons. Benone Farcaș a prezentat evoluția și situația actuală a parohiei, după care pr. Petru Ciobanu a prezentat rezultatele recensământului credincioșilor, desfășurat în parohie între 23 februarie – 8 martie 2015. Rezultatele, a menționat apoi părintele paroh, arată o scădere a numărului credincioșilor, fapt cauzat de emigrație, dar și de formarea altor două parohii în Chișinău, desprinse din Parohia „Providența Divină”. Parohul i-a mulțumit episcopului pentru susținerea permanentă pe care o acordă parohiei, exprimându-și speranța că și pe viitor va fi alături de comunitate.
După prezentarea făcută de Mons. Benone, a luat cuvântul un enoriaș al parohiei, care a menționat că Biserica nu este atât o organizație, cât o familie, ai cărei membri cu adevărat se simt toți credincioșii, fapt pentru care a mulțumit preoților care activează în parohie. La final i-a mulțumit și episcopului pentru ajutorul și apropierea sa de enoriașii parohiei, rugându-l, ca păstor al Bisericii din Moldova, să fie și pe viitor un apărător al adevăratelor valori creștine. Apoi, una dintre credincioasele ce a primit Mirul i-a mulțumit episcopului pentru administrarea acestui sacrament, precum și pr. Vasili Cohanovschi pentru că i-a pregătit în vederea primirii lui.
A luat apoi cuvântul PS Anton Coșa, menționând că tot ce s-a spus și ce a văzut în timpul vizitei pastorale arată că Parohia „Providența Divină” este o comunitate vie, și asta în pofida tuturor provocărilor. A semnalat apoi că, deși mulți dintre credincioși pleacă, țin și în continuare contact cu Biserica locală din Moldova, fiind, după spusele păstorului, „reprezentanții noștri în alte țări”. Ideea centrală a discursului episcopului Anton a fost că toți împreună trebuie să formăm o familie și să fim misionari nu atât prin cuvinte, cât, mai ales, prin viața noastră; să nu ne fie frică să recunoaștem că suntem catolici, deși trăim într-o țară majoritar ortodoxă; să fim frați cu toții, indiferent de confesiune și de limbă. A apreciat apoi organizarea administrativă a parohiei, menționând că, din acest punct de vedere, este cea mai bine organizată parohie, iar la final le-a pus credincioșilor că au dreptul să susțină Biserica. A urmat apoi un scurt dialog cu credincioșii pe diverse teme. Se vedea pe chipul păstorului diecezei noastre bucuria întâlnirii cu comunitatea catolică a parohiei. În amintirea acestei vizite pastorale, fiecare dintre cei prezenți a primit câte o amintire, iar la final, toți împreună, episcop, preoți și credincioși s-au fotografiat în fața catedralei.
Îi mulțumim păstorului nostru Anton pentru aceste zile de har și de bucurie la care ne-a făcut părtași, îl încredințăm de rugăciunile noastre pentru el și îl rugăm să ne fie alături și în continuare.

Pr. Petru Ciobanu