Păstorul Diecezei de Chișinău, PS Anton Coșa, a continuat, în zilele de 14 și 15 februarie, vizita pastorală în parohiile eparhiei pe care o păstorește, aflându-se în zilele menționate în Parohia „Sfântul Alois Scrosoppi” din sectorul Buiucani al capitalei moldave.

Prima mențiune a localității Buiucani datează din 20 august 1608, prin care domnul Constantin Movilă confirmă urmașilor lui Hodar și Parasca „satul Buiucani ce-i… pe Bâc”. Mai târziu localitatea a devenit proprietatea boierului D. Paleologu, pentru ca după 1620 să devină parte a posesiunilor mănăstirii Galata din Iași. Conform unor acte oficiale, în anul 1817, în Buicani, erau 147 de case. Începând cu anii ’30 ai secolului al XIX-lea, Buicaniul începe a fi considerat o suburbie a Chișinăului, istoria sa contopindu-se cu cea a capitalei Republicii Moldovei.

La sfatul nunțiului apostolic pentru Ungaria și Republica Moldova, Angelo Acerbi, a fost pusă în practică ideea înființării unui centru de asistență socială în orașul Chișinău, indiciu al implicării Bisericii Catolice din Moldova în viața urbei. Sosirea în Dieceza de Chișinău a călugărițelor din Congregația Surorilor Providenței avea să schimbe planul inițial, transformându-l într-un centru social de zi pentru persoanele în etate și pentru copiii din familiile defavorizate. Datorită eforturilor domnului Franț Centorițki, s-a reușit obținerea unui lot de pământ în sectorul Buiucani al capitalei republicii, teren pe care a și început să fie construit Centrul Social-Pastoral „Casa Providenței”, scopul căruia era punerea în practică a poruncii lui Isus de a-i hrăni, alina setea, îmbrăca și vindeca pe cei mai nevoiași. La 5 octombrie 2002, nunțiul apostolic pentru Ungaria și Republica Moldova, Karl Rauber, a sfințit noul așezământ social. În anul următor, 2003, a fost sfințită și capela din cadrul acestui centru, fiind închinată sfântului Alois Scrosoppi, fondatorul Congregației Surorilor Providenței.

Fiind la început doar un rectorat destinat susținerii activităților pastorale ale „Casei Providenței”, această capelă a reprezentat nucleul viitoarei Parohii „Sfântul Alois Scrosoppi”, înființarea căreia a fost determinată de creșterea numărului enoriașilor catolici din Chișinău, fapt care au adus cu sine noi dificultăți de ordin pastoral. Parohia a fost înființată prin decretul episcopului de Chișinău din data de 1 septembrie 2007. Primul paroh al acestei parohii a fost numit părintele Ștefan Socaciu, unul dintre primii preoți veniți după anul 1990 în Moldova pentru asistența spirituală a catolicilor din această țară.

Vizita pastorală în Parohia „Sfântul Alois Scrosoppi” a început în după-amiaza zilei de 14 februarie prin vizitarea a două persoane în etate care de mult timp nu mai pot veni la biserică. După ce s-au spovedit și împărtășit, acestea și-au exprimat bucuria și recunoștința că au avut posibilitatea să-l reîntâlnească pe „ksiądz Antonii”, actualul episcop Anton Coșa.

A urmat apoi o întâlnire de suflet cu comunitatea surorilor Providenței, care se află la temelia acestui ambițios proiect al Diecezei de Chișinău, fiind alături de episcopul nostru încă din primele zile ale demarării lui, aducându-și pe deplin contribuția la desfășurarea activităților caritative și pastorale ale Centrului.

Nu mai puțin interesantă a fost întâlnirea păstorului diecezei cu cei câțiva copii și tineri ai parohiei, care au aflat din gura episcopului pe scurt istoria eparhiei și a comunității din care fac parte. PS Anton i-a îndemnat să se pregătească de pe acum în mod serios pentru implicarea lor pe viitor în misiunea Bisericii.

După a venit rândul întâlnirii cu Consiliul pastoral și cu cel pentru probleme economice al parohiei, moment important, întrucât a fost prima întrunire a acestor consilii, de aceea a fost și un bun prilej pentru episcop să le explice sarcinile și rolul pe care îl au aceste comisii în activitatea curentă a parohiei.

Pentru a accentua valoarea spirituală a vizitei pastorale, după întrevederea cu cele două comisii, episcopul, parohul și surorile s-au rugat Vesperele, cântat, după care episcopul s-a întreținut cu pr. Ștefan Socaciu, luând cunoștință cu oficiul parohial, cu registrele și alte dosare parohiale și dialogând despre perspectivele pastorale pe care parohul le așteaptă de la parohia sa. Ziua s-a încheiat cu cina oferită de surorile Providenței, o altă bună ocazie pentru a continua reflecțiile începute anterior pe teme de interes comun.

A doua zi a vizitei pastorale a avut drept centru sfânta Liturghie de la ora 10.30, la care a participat un număr mare de credincioși, mai mulți decât de obicei, care l-au întâmpinat pe păstorul diecezei la intrarea în biserică. Tema lecturilor Duminicii a VI-a din timpul de peste an i-a oferit episcopului Anton ocazia de a le vorbi celor prezenți despre iubirea lui Dumnezeu, „care nu vrea moartea păcătosului, ci ca să se convertească și să fie viu” (cf. Ez 33,11). Lepra, a menționat episcopul la predică, deși este o boală cruntă, poate fi vindecată prin credință, speranță și iubire. Același Isus, care și-a întins mâna și l-a vindecat pe leprosul curajos, ne așteaptă pe toți ca să ne elibereze de lepra și mai cruntă a sufletului nostru, care este păcatul.

După sfânta Liturghie a urmat obișnuita întâlnire cu comunitatea. Parohul, pr. Ștefan Socaciu, a prezentat parohia, activitățile desfășurate de aceasta, dar și problemele cu care se confruntă, după care episcopul s-a referit la mai multe aspecte ale vieții parohiale, apreciind rolul deosebit pe care-l au acești credincioși nu numai în înființarea și bunul mers al parohiei, ci și implicarea lor în activitățile sociale ale Bisericii printr-un voluntariat activ și generos.

Comunitatea, la rândul ei, a apreciat deschiderea și familiaritatea păstorului lor și i-au promis episcopului, prin gura unui reprezentat, că vor continua să se implice și mai mult în realizarea și continuarea proiectelor pastorale ale parohiei.

Următoarea vizită pastorală a episcopului Anton Coșa va avea lor în Parohia „Sfânta Fecioară Maria, Ajutorul creștinilor” din sect. Botanica al Chișinăului, o altă parohie nouă, înființată prin desprinderea ei de Parohia „Providența Divină”.

A consemnat pr. Petru Ciobanu