Sfârșitul lunii noiembrie l-a găsit pe episcopul Anton în Parohia „Sf. Marta” din Sloboda Rașcov, o comunitate catolică cu vechi tradiții, cunoscută tuturor ca fiind parohia care a dat Bisericii numeroși preoți și persoane consacrate, printre care și arhiepiscopul de Kiev, Piotr Malciuk.

Conform programului stabilit de comun acord, episcopul a început vizita sa cu celebrarea sfintei Liturghii în biserica parohială, sâmbăta dimineața la ora 10.00. Copiii de la grădinița parohiei, condusă de Micile Surori ale Inimi Neprihănite a Mariei, împreună cu educatoarele și câțiva părinți, l-au întâmpinat pe păstorul lor cu un scurt moment artistic, cu poezii și cântece, oferindu-i flori și spunându-i „Bun venit”. Părintele paroh Dmitrii Zelinski și colaboratorul său, Vladimir Belokonîi, amândoi aparținând Congregației Preoților Preasfintei Inimi a lui Isus, numiți în Polonia „Serțani”, iar în Italia „Dehoniani”, l-au salutat pe episcop în numele comunității parohiale și i-au cerut să prezideze sfânta Liturghie și să se roage pentru comunitatea lor.

La sfârșitul Liturghiei, a episcopul i-a binecuvântat pe copiii prezenți, apoi a sfințit imaginile pregătite dinainte cu sfântul Ioan Paul al II-lea, care au fost dăruite fiecărei familii îndată după devoțiunea în cinstea sfântului papă și venerarea moaștelor sale. Apoi, episcopul a sfințit capela „Bunului Păstor”, amenajată de curând în casa surorilor, unde s-a și recules în rugăciune pentru scurt timp.

Programul a continuat cu vizitarea Consiliului sătesc și întâlnirea cu șeful administrației locale, Valerii Pogrebnîi, apoi cu vizitarea școlii locale, unde actualmente învață 80 de copii. Aici a vizitat clasele și sala de sport, a vorbit cu copii și, în cele din urmă, s-a întreținut scurt cu directorul școlii și cu un grup de profesori, discutând despre viața cotidiană a școlii, bucuriile și durerile cu care se confruntă. Trebuie de amintit faptul că de-a lungul anilor, Biserica a ajutat de mai multe ori școala locală prin intermediul unor proiecte ale „Caritas” sau prin intermediul unor sponsori din străinătate, pe care i-a invitat aici și i-a rugat să ajute în diferite situații.

După masă, episcopul s-a întâlnit cu colectivul „Caritas”-ului parohial, cu care a discutat despre numeroasele lor inițiative și cărora le-a adresat un cuvânt de învățătură și încurajare. Apoi a vizitat doi dintre cei mai gravi bolnavi din sat care nu pot să iasă din casă, după care s-a întâlnit cu copiii și tinerii din parohie, cu care a avut un dialog frumos și constructiv pe tema bisericii locale, apreciind cunoștințele pe această temă. În sfârșit, episcopul a dorit să viziteze casa surorilor din localitate, cu care s-a întreținut îndelung, apreciind mult munca și slujirea lor în folosul comunității.

După Liturghia de seară a urmat celebrarea penitențială și spovada pentru candidații la sfântul Mir și pentru toți ceilalți care au dorit să-și curețe sufletul cu ocazia începerii Adventului și a vizitei episcopului lor în comunitate.

A doua zi, păstorul Diecezei de Chişinău a celebrat sf. Liturghie solemnă cu administrarea Mirului celor 16 candidați, iar după a urmat o întâlnire cu toată comunitatea, ocazie cu care episcopul a ascultat raportul parohului și a colaboratorului său, cuvântul uneia dintre surori și a doi credincioși, după care le-a vorbit despre noul program pastoral și despre dorința Bisericii locale de a începe un drum de reînnoire spirituală, în modul în care Papa Francisc îl cere întregii Biserici în exortația apostolică Evangelii gaudium. În încheiere, episcopul s-a întreținut în privat cu câțiva credincioși, care au dorit să-și deschidă păstorului inimile lor, împărtășindu-i anumite temeri, neîmpliniri, adresându-i anumite dorințe și rugăminți.

Astfel s-a terminat vizita pastorală în nordul Transnistriei, urmând ca în cele două duminici viitoare episcopul să continue vizitele sale la Tiraspol și Bender.