Duminică, 25 ianuarie 2015, episcopul de Chișinău s-a aflat în Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Orhei, unde a continuat vizitele sale pastorale în Decanatul de Centru. Nou-înființată parohie din Orhei a fost pentru mult timp filială a parohiei din Stăuceni și a fost păstorită de preoții verbiți, care, săptămânal, făceau naveta de la Stăuceni la Orhei, o distanță de aproximativ 40 km. Orhei a devenit parohie de sine stătătoare după ce provincia italiană de care depind preoții noștri verbiți a oferit garanții cu privire la întărirea numărului lor și la disponibilitatea lor de a se implica, în egală măsură, în susținerea activităților ambelor comunități.

Deși anul trecut biserica acestei comunități catolice şi-a sărbătorit centenarul, totuși, comunitatea actuală nu este prea mare, fiind încă în formare. Prin activitățile pe care le promovează, parohia este tot mai cunoscută și apreciată în oraș, astfel că există suficiente perspective pentru dezvoltarea și creșterea ei.

Vizita a început duminică dimineața, la primele ore ale zilei, când episcopul a voit să se întâlnească cu colaboratorii mai apropiați ai parohiei, pe care a voit să-i cunoască personal pe nume și de la care s-a informat despre misiunea lor, despre modul în care fiecare în parte vede implicarea sa personală în activitățile parohiei. După formarea ei, parohia a preluat un proiect pentru copii, început încă de Surorile Duhului Sfânt, care, după mai mulți ani de activitate în această localitate, din motive obiective, au trebuit să se retragă din Dieceza de Chișinău. Trei pedagogi sunt zilnic la dispoziția copiilor, care astfel sunt ajutați să-și facă temele și să fie inventivi, oferindu-li-se posibilitatea de învăța lucrul manual în diferite domenii. Pe de altă parte, un alt grup de credincioși se rânduiesc zilnic pentru a primi vizitatorii dornici să vadă frumoasa noastră biserică în stil neo-gotic şi cărora li se oferă explicații și informații despre istoria ei centenară, precum și despre specificul ei arhitectonic.

Vizită pastorală a episcopului în această parohie a avut cu totul alte ecouri decât cele obișnuite în celelalte parohii, ea dându-i ocazia de a dialoga cu fiecare credincios venit la Liturghia duminicală, într-o manieră personală și familiară. Având în vedere faptul că majoritatea credincioșilor au început viața de credință recent, episcopul a voit să le ofere și unele cunoștințe catehetice, insistând pe necesitatea cunoașterii conținuturilor credinței și, în același timp, pe corecta punere în practică a învățăturilor biblice și ale Bisericii.

Unii credincioși și-au deschis sufletele, cerând sfat în problemele lor duhovnicești; alții au povestit cum au cunoscut ei Biserica Ccatolică și bucuria permanentă pe care o păstrează în inimi pentru marele har pe care l-au primit de la Dumnezeu; alții au cerut de la păstorul diecezei de a se găsi o modalitate de a avea acces la biblioteca de cărți religioase a catedralei din Chișinău și de a putea continua aprofundarea credinței lor prin lecturi spirituale.

Episcopul a apreciat această mică comunitate parohială, unită în diversitate, a apreciat munca înțeleaptă și plină de elan a păstorului ei, pr. Vivian Furtado, misionar originar din India, cu care împreună au stabilit și unele puncte de reper pentru viitor, printre care promovarea tot mai mult în parohie a spiritualității mariane și tinderea spre crearea aici a unui sanctuar marian diecezan, care să le dea posibilitatea tuturor iubitorilor Preacuratei Fecioare Maria din Dieceza de Chișinău să-și odihnească la picioarele Mamei noastre cerești sufletele obosite de drum.

Săptămâna viitoare urmează vizita pastorală în Parohia „Sfântul Anton de Padova” din Creţoaia.

A consemnat pr. Petru Ciobanu