În zilele de 29 și 30 octombrie, Preasfințitul Anton Coșa a continuat seria vizitelor pastorale în comunitățile din Dieceza de Chișinău, fiind găzduit în Parohia „Sfântul Francisc din Assisi” din Râșcani și Parohia „Divina Îndurare” din Cupcini.

În dimineața zilei de sâmbătă, 29 octombrie, la ora 9.00, Preasfințitul Anton a fost întâmpinat de credincioșii Parohiei Râșcani, în frunte cu parohul comunității, Pr. Grigore Czubak. După riturile prevăzute pentru astfel de ocazii, inclusiv rugăciunea către Duhul Sfânt, începând cu ora 9.30 episcopul de Chișinău a avut o întrevedere cu primarul orașului Râșcani, dl Victor Bogatico, cu care a avut un dialog constructiv, care a vizat diverse aspecte ale colaborării dintre Biserica Catolică și conducerea orașului, mai ales în ceea ce ține de activitățile caritative în beneficiul mai multor categorii ale populației din Râșcani.

Vizita pastorală a continuat cu sacramentul Ungerii bolnavilor și Împărtășania de care s-au bucurat doi bătrâni din orașul Râșcani. A fost un moment de har atât pentru cele două beneficiare ale vizitei episcopului, cât și pentru Preasfințitul Anton, bucuros că a putut mijloci întâlnirea dintre om și Dumnezeu.

De la Râșcani, episcopul, însoțit de Pr. dr. Petru Ciobanu, a mers la Cupcini, unde a fost întâmpinat cum se cuvine în fața bisericii de Pr. Grigore Czubak și de câțiva credincioși, bucuroși de a-l avea în mijlocul lor pe păstorul care a făcut atât de multe pentru această comunitate locală. După rugăciunea în fața tabernacolului și invocarea Duhului Sfânt a urmat întrevederea dintre Preasfințitul Anton și primarul orașului Cupcini, dna Ludmila Magu, cu care a avut un dialog de suflet, în cadrul căruia episcopul i-a relatat despre Biserica Catolică din Republica Moldova, iar dna primar despre orașul al cărei cap este și despre diversele proiecte pe care le implementează în beneficiul cetățenilor, indiferent de confesiunea lor. Seria întâlnirilor a continuat la Fabrica „Moldova Zahăr”, discutând cu mai mulți polonezi care lucrează în această întreprindere, fiind și enoriași ai Parohiei Cupcini.

În după-amiaza zilei de sâmbătă Preasfințitul Anton a mers la Ocnița. La capela catolică, amenajată în incinta Școlii Auto din Ocnița, episcopul a fost întâmpinat de patru credincioși. După riturile de primire și rugăciunea de început, a urmat un moment frățesc de salut și pregătirile pentru sfânta Liturghie. A fost un moment de har pentru toți. La sfârșitul liturghiei, a fost expus sfântul Sacrament și toți cei prezenți ai avut posibilitatea astfel să-l adore pe Isus din Euharistie, după care a binecuvântat poporul.

Vizita a continuat cu întâlnirea dintre păstorul diecezei și comunitatea din Ocnița, cu citirea unui text din Evanghelie și o scurtă reflecție, după care parohul a prezentat pe scurt viața comunității. Apoi a urmat un frumos dialog cu cei prezenți pe diferite teme. Întâlnirea s-a prelungit mult, întrucât fiecare a voit să povestească câte ceva din viața sa de „catolic”, ceea ce a umplut inima episcopului de bucurie. Din păcate, multe persoane au decedat, iar cei care participă la sfintele Liturghii sunt din ce în ce mai puțini. 

Îndată după întâlnire, Preasfințitul Anton și Pr. Grigore au plecat spre localitatea Frunze, unde au vizitat bătrâne pline de credință, le-a dus sfânta Împărtășanie și le-a administrat sfânta Ungere. Bucuria întâlnirii a fost continuată de cină. Deși revenirea la Cupcini a fost una târzie, deși erau obosiți, atât Preasfințitul, cât și Pr. Grigore erau plini de bucurie. Drumul până la parohie și momentele de împărtășire au fost o frumoasă ocazie pentru episcopul să dialogheze mult cu Pr. Grigore, să-l cunoască mai bine și să constate astfel curajul, zelul pastoral și iubirea sa față de oameni. 

Duminică, 30 octombrie, Preasfințitul Anton a celebrat două sfinte Liturghii și a avut două întâlniri, prima la Cupcini, la ora 9.00, iar a doua la Râșcani, la miezul zilei. S-a bucurat enorm, ca păstor și părinte, să vadă că ambele comunitățile păstrează cu credință tot ceea ce au învățat de-a lungul anilor și participă cu regularitate la sfintele Liturghii. Nu au ratat ocazia să-și exprime mulțumirile față de părintele paroh și față de episcop pentru grija pe care le-o poartă, dar și temerile care decurg din situația delicată pe care o trăim, cu războiul în țara vecină și cu scumpirile la produsele de primă necesitate. Episcopul i-a asigurat că Biserica rămâne cu ei și i-a încurajat să nu uite că Dumnezeu îi ajută pe toți cei care își pun nădejdea în el.

Vizita în cele două comunități s-a încheiat cu o agapă frățească la una dintre familiile din Râșcani. Din partea episcopului nostru un mare Deo gratias!

Pr. dr. Petru Ciobanu


Galerie foto