Pe durata vizitei oficiale pe care Preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski a desfăşurat-o în R. Moldova, luni 3 decembrie au fost două momente în care realităţile Bisericii Catolice din Moldova au figurat în programul delegaţiei polone.

 

Astfel, dimineaţa la orele 9.30, la Centrul European de Educaţie „Fericitul Papă Ioan Paul al II-lea” a fost dezvelită o placă comemorativă cu scopul de „a cinsti şi înveşnici pe aceste meleaguri memoria Fericitului Papă Ioan Paul al II-lea, fiu iubit al Poloniei, artizan al Europei unite, fondator al Diecezei noastre, protectorul şi mijlocitorul nostru la Domnul”, aşa cum începea cuvântul de salut mons. Anton Coşa, Episcop romano-catolic de Chişinău.

 

Prezentând proiectele desfăşurate în cadrul Centrului şi rolul său scolastic şi caritativ în cadrul societăţii moldoveneşti, Episcopul Coşa a mai adăugat că s-a dorit ca acest Centru să poarte numele fericitului Papă Ioan Paul al II, nu numai pentru a sublinia legătura noastră spirituală cu cel care a fost fondatorul Diecezei de Chişinău, căreia se subordonează canonic toţi catolicii din Rep. Moldova, sau pentru a arăta apropierea etnică a majorităţii creştinilor catolici din ţară, care se recunosc polonezi, dar şi pentru a chema la valorile propuse şi promovate constant de acest mare papă, atât cu privire la unitatea Europei, care trebuie să respire cu ambii plămâni, cu referinţă la necesitatea unificării Europei, sau la antropologia sa, care vizează omul ce se poate realiza pe deplin numai prin credinţă în Dumnezeu şi prin acceptarea planului său de mântuire.

 

Deşi iniţial erau aşteptate să participe primele doamne ale R. Polonia şi R. Moldova, la eveniment au participat Jacek Michalowski, Şeful Cabinetului Presedintelui Republicii Polonia şi Eva Michalski, soţia Ambasadorului Rep. Polonia in Moldova şi Ana-Maria Luft, soţia fostului Ambasador al Poloniei in RM. Din partea autorităţilor moldovene au fost prezenţi Vladimir Șarban, Secretar General Adjunct al Cabinetului Presedintelui Republicii Moldova şi Mihail Șleahtiţchi, ex-ministru al Educatiei, Consilier prezidenţial în domeniul culturii, învăţământului şi ştiinţei.

Conducătorii celor două delegaţii, Michalowscki şi Şarban, au reliefat în discursurile proprii rolul definitoriu pe care Biserica Catolică îl are în societatea moldovenească contemporană prin programul său social-caritativ, oaspetele polonez reamintind şi contribuţia decisivă pe care Fericitul Papă Wojtila a avut-o la construirea unei Europe unite şi solidare. La sfârşit Preasfinţitul Anton a mulţumit celor care au iniţiat acest proiect, directorilor Centrului Educaţional şi al Centrului Social-Pastoral, Elena Ajder şi diacon Edgar Vulpe, precum şi Ambasadei Poloniei în R. Moldova.

 

În după-amiaza aceleiaşi zile, Episcopul de Chişinău împreună cu preoţii şi credincioşii din Chişinău, a primit vizita Preşedintelui Poloniei, dl. Bronislaw Komorowski, însoţit de delegaţia oficială poloneză. Preşedintele a vizitat Catedrala „Providenţa Divină” unde s-a recules în rugăciune câteva momente, apoi în capela Maicii Bunului Sfat a admirat icoana Matka Boska Ostrobramska, copie a celei din Vilnius, icoană pe care dânsul o poartă în inima sa, explicând că rădăcinile familiei sale se trag din acea regiune. Totodată Preşedintele Poloniei a schimbat câteva cuvinte cu credincioşii prezenţi în catedrală, împărtăşindu-le crezul său ca a fi catolic în lumea de azi, este un factor de unitate şi speranţă.