Dieceza de Chișinău, în pofida înființării recente, a primit darul unui grup de preoți de origine locală care și-au maturizat calea vocațională în Biserica din Moldova și care își desfășoară încă slujirea cu dedicație.
 
Dieceza a salutat, de asemenea, vocațiile cu hirotonirea preoțească în Moldova, dar care au fost încardinați în alte țări. Restul clerului este alcătuit din preoți fidei donum, adică oferiți în dar de alte Biserici surori, în special din România, Polonia și Italia, și de persoane consacrate, dintre care unii de origine locală.
 
„M-am întrebat întotdeauna – a comentat episcopul de Chișinău – despre problema vocațiilor preoțești, de care depinde și calea și viitorul Bisericii Catolice din Moldova. Unii tineri au răspuns și sunt astăzi preoți buni. Alții au abandonat calea în cursul formării în seminar și sunt și ei laici buni. De câțiva ani a existat un pre-seminar în dieceză, care însoțea aspiranții la preoție într-o călătorie de discernământ, pentru a continua apoi studiile în seminare din apropiere pentru formarea filozofică și teologică”.
 
„În acest moment - a continuat episcopul - nu avem vocații în curs de formare, dar asta nu înseamnă că nu ar trebui să ne gândim la o propunere vocațională în viața parohiilor sau la implicarea în mod corect și a tinerilor din alte țări, disponibili pentru a fi formați și încardinați în Dieceza de Chișinău. Dumnezeu cheamă inimile tinerilor, dar ce facem pentru a însoți aceste semințe vocaționale? ”.
 
Numărul mic de credincioși catolici din Moldova nu permite posibilitatea de a conta pe mulți tineri, dar experiența arată că răspunsul vocațional poate veni de la tineri aflați în afara lumii catolice, precum și de la tineri care se află în afara Moldovei.
 
„Chemarea vocațională - a precizat PS Anton Coșa - cu privire la Moldova nu poate fi adresată doar diecezei, care este cu siguranță primul destinatar, ci trebuie să privim dincolo, să propunem, să răspundem tinerilor care ne pun întrebări și, de asemenea, să știm să le aducem la cunoștință ce înseamnă să fii preot în Moldova și ce caracteristici ar trebui să aibă un preot în acest ținut”.
 
Se deschide un nou capitol al căii ecleziale în Moldova, importantă pentru evanghelizare și caritate.

C. L.