„Este bine să fim împreună și să avem un moment pentru a ne împărtăși experiențele. Mulțumim celor care au pregătit această zi de sărbătoare”.
 
Acestea sunt vocile unora dintre tinerii care au participat la Ziua Diecezană a Tineretului. Într-adevăr, peste o sută de tineri au sosit în dimineața zilei de sâmbătă, 18 mai, pentru a trăi o sărbătoare, puțin diferită, după cum a spus un tânăr, „pentru că suntem uniți de aceeași credință în Isus”.
 
„Avem atâta nevoie să ne cunoaștem și să știm că, la fel ca mine, și alți tineri sunt fericiți că se află pe un drum al credinței”, a spus o fată din Chișinău. „Astăzi sunt fericită, dar aș vrea să fie așa în fiecare zi din viața mea, dar nu este ușor”.
 
Pr. Gabriel se afla printre ei pentru a surprinde cu aparatul de fotografiat diferitele momente ale evenimentului și mai ales chipurile entuziaste ale numeroșilor băieți și fete care au ales să trăiască această zi. Alături de el s-a aflat și Pr. Sergio, care a muncit din greu pentru ca această zi să fie cu adevărat o sărbătoare.
 
„Da, o sărbătoare frumoasă”, a spus o fată din Transnistria, „dar mi-aș dori ca totul să nu se termine aici, pentru că avem nevoie de aceeași sărbătoare în fiecare zi în inimile noastre, dar nu este ușor. În această zi, ni s-a propus tema speranței și a bucuriei, așa că sperăm că nu se va stinge niciodată în inimile noastre”. 
 
Cuvinte puternice și profunde, pentru că tinerii vor să facă mai mult și nu trebuie să fie lăsați singuri, așa cum spune adesea Papa Francisc. O tânără care a participat la ZMT de la Lisabona și-a amintit de Papa care în Portugalia a spus că „noi, tinerii, nu vom fi niciodată singuri, dacă suntem împreună, dacă suntem parte vie a comunităților, dacă ne încredințăm viața lui Isus”.
 
„Avem nevoie să fim ascultați”, a spus un tânăr, „chiar dacă limbajul nostru este adesea dificil, iar cuvintele noastre sunt confuze. Știm cum să vorbim cu ajutorul rețelelor sociale, al mesajelor, al acestor sisteme moderne de comunicare. Toate acestea sunt importante pentru noi și în toate acestea se află și un pic din credința noastră. Dar este necesar să ne facem auziți, altfel vom fi singuri și din ce în ce mai îndepărtați de credință”.
 
În diferite momente pe parcursul zilei, tinerii și-au exprimat emoțiile și sentimentele, au vrut să-și facă auzite vocile, adesea înăbușite de teama de a vorbi sau de a fi judecați pentru ceea ce spun sau gândesc. Au fost mulți dintre tineri care nu au vrut să răspundă, dar ar fi avut totuși dorința de a spune ceva.
 
„Acum avem în față întâlniri, precum Jubileul de la Roma și următoarea ediție a ZMT de la Seul. Totul este frumos”, a spus o tânără, „dar este nevoie de timp și de pregătire. Trebuie să trăiesc experiențe puternice și profunde pentru a mă simți cu adevărat parte vie a unei Biserici care crede în mine”. 
 
Atât de multe alte emoții și idei au fost exprimate de tinerii participanți la Ziua Diecezană a Tineretului, pentru că tinerii din Dieceza de Chișinău sunt o resursă minunată pentru viitorul catolicilor din Moldova.

C. L.