Prezența voluntarilor în activitățile de primire și oferire de servicii pentru refugiați este un aspect foarte important, pentru că sunt tineri care se implică generozitate în rezolvarea diverselor dificultăți.
Voluntarii moldoveni pot fi întâlniți în diferite structuri de primire, cum ar fi Fides, Casa Providenței, Fundația „Don Bosco” și Fundația „Regina Pacis”. Aceștia sunt mereu zâmbitori, disponibili, gata să ajute și să ofere răspunsuri la diferitele solicitări ale refugiaților.
Cel mai mare număr de voluntari se află în cadrul „Caritas Moldova”, după cum a relatat directorul fundației, Edward Lucaci: „Centrele de pe strada Tolstoi, de la Moldexpo, din Dondușeni, Ungheni, Orhei și Bălți sunt gestionate de personal al Caritas Moldova”. De asemenea, mulți voluntari sunt prezenți în cadrul serviciilor oficiilor din Chișinău.
La Fundația „Regina Pacis” activează voluntari din administrația publică italiană, dar în aceste zile a primit 14 voluntari de la asociația Vides din Torino (Italia), alături de alții din Roma și Sardinia. Vides este o asociație de voluntariat care este legată de ramura feminină a comunității saleziene. De asemenea, în cadrul Fundației „Regina Pacis” lucrează și alți voluntari, în special la Cantinei „Papa Francisc”, care necesită multă implicare datorită numărului mare de săraci, bătrâni și refugiați.
Un aspect interesant, care a fost deja menționat, este rolul de voluntari pe care și-l asumă unii tineri ucraineni care sunt oaspeți ai structurilor de plasament. În cadrul Fundației „Don Bosco”, voluntari ucraineni sunt disponibili la cantină și în alte servicii. La Fides și la Casa Providenței s-au pus la dispoziție pentru câteva mici lucrări de pictură și grădinărit.
La Fundației „Don Bosco” există și voluntari din Italia, în special din diferitele structuri saleziene din nordul Italiei. Patru tineri sunt prezenți în fiecare săptămână, alternând în fiecare zi de luni.
C. L.