Dieceza de Chișinău respectă în mod responsabil deciziile de precauție date de autoritățile de stat și de sănătate, care lucrează pentru a proteja sănătatea tuturor, în ciuda faptului că aceste decizii au implicat și activitățile pastorale normale ale parohiilor și toate celelalte realități ecleziale, care au fost suspendate. De la servicii educaționale și de asistență medicală, inițial, la cele liturgice în prezent toate acestea au fost sistate. Înțelegând prin acestea că statul ar putea lua decizii și mai stricte în zilele următoare, dar întotdeauna spre binele tuturor.
 
Episcopul, Anton Coșa, cu un sentiment ridicat de responsabilitate și dragoste pentru comunitate, urmărește situația cu reținere, invitându-ne să nu cedăm în fața alarmelor și isteriei, ci ajutându-i pe toți, cu responsabilitate, să înfruntăm acest moment delicat. De fapt, la măsurile de precauție indicate, el a adăugat o invitație specială la rugăciune pentru bolnavii și familiile lor, pentru personalul sanitar și pentru toți cei care lucrează, pentru a face față acestei situații de urgență în domeniul sănătății.
 
Mai mult, Episcopul a cerut preoților, în ciuda limitării liturghiilor, să fie la fel de prezenți în viața comunității, în special față de cei bătrâni și bolnavi, asigurându-le tot ceea ce poate fi necesar pentru o condiție de viață senină din punct de vedere spiritual. Deși nu este posibilă celebrarea Euharistiei în comunitate, preotul o va face în privat, credincioșilor li se garantează și asistență spirituală cu sacramentul spovezii și direcțiunea spirituală, Sfânta Împărtășanie acasă pentru bolnavi și vârstnici și orice va fi necesar, dar care nu este public.
 
Viața Bisericii continuă pe calea ei și cu siguranță înțelepciunea creatoare a preoților va putea dezvolta idei și programe pentru a fi aproape de credincioși. Va fi importantă recitarea în casă a Sfântului Rozariu, Calea Cruci în familie, citirea foilor tipărite în parohii și distribuite credincioșilor, și care conțin Cuvântului Domnului pentru duminică și un scurt comentariu, „Împărtășirea spirituală”, care nu înlocuiește darul Euharistiei, ci îl face pe Isus prezent în inima credinciosului.
 
Acesta este momentul pentru a rămâne acasă, care este cel mai sigur loc în lupta împotriva epidemiei. Casa este o mică „biserică domestică”, unde îți poți trăi credința. Tot de acasă ai posibilitatea să fii în comuniune cu toți ceilalți credincioși catolici, cu toate că nu există posibilitatea participării împreună la liturghia euharistică. Unele parohii deja transmit liturghiile și alte momente de rugăciune prin intermediul canalelor sociale (Youtube, Facebook), iar altele urmează să gândească o posibilitate. Și aceste aspecte sunt importante în aprofundarea trăirii vieţii de comuniune în comunitate.
 
După cum spunea Episcopul, „nu lăsați să domnească între voi resemnarea sau frica, ci să aveți inima animată de credință, căci acolo speranța este întotdeauna vie. Pe lângă aceasta, să avem înțelepciunea comportamentului, pentru a ne proteja pe noi înșine și pe ceilalți. Suntem „păzitorii creației”, așa cum spune Papa Francisc, deci trebuie să ne protejăm pe noi înșine și pe frații noștri cu un comportament prudent și responsabil”.