Parohiile Preasfânta Inima lui Isus din Stăuceni și Adormirea Maicii Domnului din Orhei au avut parte de trei zile de pregătire pentru sărbătoarea Paștelui Domnului. Pr. Daniel Medveș, paroh al acestor comunități, l-a invitat pe Pr. Eugen Blaj, director național al Operelor Misionare Pontificale în România și Rep. Moldova, pentru a îndruma credincioșii pe drumul convertirii și a pregătirii pentru marea sărbătoare care se apropie. În cadrul sfintei liturghii, la predică, pr. Eugen le-a propus celor prezenți să întreprindă un itinerariu spiritual spre adâncul sufletului pentru a descoperi tot mai mult prezența lui Dumnezeu din sufletele lor și de a o manifesta prin fapte de bunătate și de devoțiune, căci sufletul nu poate să fie închipuit fără Dumnezeu. Meister Eckhart este foarte clar în această credință: „ne putem imagina soarele fără lumina, focul fără căldură, dar nu ne putem imagina sufletul fără Dumnezeu”. Trebuie să îl manifestăm pe Dumnezeu în viața noastră așa cum o floare manifestă în culorile și parfumul ei tocmai ceea ce ii este intim și invizibil în interiorul ei.

De asemenea, părintele misionar a explicat sensul păcatului și al sacramentului reconcilierii. Păcatul se configurează ca atașament față de lucruri fizice sau situații psihologice. Aceste atașamente alimentează hipertrofia egoismului și îl face pe om să idolatrizeze lucrurile de care suntem atașați. Așa omul devine sclav și idolatru. Numai atunci când omul e libei de atașamente, e liber de păcat. Chiar și de lucrurile spirituale sau de Dumnezeu dacă este atașat, el e sclav. Meister Eckhart, predicator dominican, are o rugăciune radicală în acest sens: „Îl rog pe Dumnezeu să mă elibereze de Dumnezeu”. În cazul acesta este vorba despre o idee falsă, idolatră despre Dumnezeu, de care trebuie să fie eliberat. Orice atașament nu îi permite lui Dumnezeu să se nască în sufletul.

Despre spovadă, pr. Blaj a pus în evidență caracterul de dar sacramental al însănătoșirii și necesitatea mărturisirii sacramentale. Cei care elimina sacramentul, văzându-l inutil, și reducându-l doar la o confesare psihologică, se aseamănă cu cei care comandă o pizză la restaurant și li se aduce pizza doar în poză. Pentru a se sătura e nevoie de pizza adevărată. Așa cum nu există botez fără credință și fără apa, la fel nu exista sacrament eficient al reconcilierii fără mărturisirea la preot și fără căință. 

În concluzie, aceste momente de pregătire, atât la Stăuceni cât și la Orhei, pot fi văzute ca momente de reculegere pentru ca enoriașii să se pregătească cum se cuvine la sărbătoarea Paștelui. La sfârșitul sfintei liturghii de duminică, Pr. Daniel i-am mulțumit în numele comunității și l-a invitat pe părintele misionar să ne viziteze mai des și să se simtă ca acasă.

Atât sâmbătă cât și duminică, Pr. Blaj, directorul național OMP pentru România și Rep. Moldova, a întâlnit grupul de copii misionari, cu scopul de a-i anima și a-i motiva să-și îndeplinească datoria lor de misionari. Acest grup a făcut adeziunea la Copilăria Misionară Pontificală (CMP) în vara trecută după mai multe zile de pregătire. Copilăria Misionară este o rețea internațională, care îi implică pe copii în activitatea de evanghelizare a Bisericii Universale. Este coordonată de la Vatican, fiind parte din Dicasterul pentru Evanghelizare.

Pr. Eugen Blaj