Știm cu toții că Adventul este un timp al așteptării împlinirii promisiunii făcute de Dumnezeu omului, aceea că-l va trimite pe Mesia, Mântuitorul și Răscumpărătorul omului căzut în păcat. Este un timp al așteptării iubirii, căci „Dumnezeu este iubire” (1In 4,8). „În așteptarea iubirii”, aceasta a fost tema zilelor de reculegere ținute în Parohia „Providența Divină” din Chișinău în zilele de 18, 19 și 20 decembrie 2014 de părintele Ruslan Pogrebnîi SCJ, paroh al comunității din Rașcov.

Cele trei meditații propuse credincioșilor s-au axat pe prezența lui Isus în mijlocul nostru. În prima seară, 18 decembrie, părintele predicator a vorbit despre prezența lui Isus în sacramente, mai ales în sfânta Euharistiei, și în Sfânta Scriptură. A doua zi, 19 decembrie, predicatorul a arătat cum este prezent Isus în Biserică și în lume în preoții pe care el i-a consacrat şi i-a trimis să-l vestească pe el. Meditația a treia a fost despre prezența lui Isus în poporul credincios, adunat pentru ascultarea cuvântului lui Dumnezeu și pentru oferirea jertfei euharistice, conform cuvântului Mântuitorului: „unde doi sau trei sunt adunați în numele meu, sunt şi eu acolo, în mijlocul lor” (Mt 18,20). În reflecțiile propuse la această temă, părintele Ruslan s-a condus de exortația apostolică a Papei Francisc Evangelii gaudium.

Comunitatea catolică din Parohia „Providența Divină” îi este recunoscătoare părintelui Ruslan Pogrebnîi pentru aceste trei zile de har, prin care au avut posibilitatea să se pregătească sufletește pentru întâmpinarea Nașterii Domnului, așteptându-l pe el, care este Iubire.

Pr. Petru Ciobanu