Papa va deschide Ușa Sfântă a Sfântului Petru la 24 decembrie 2024 și o va închide la 6 ianuarie 2026. Acestea sunt punctele de început și de sfârșit ale Anului Jubiliar ordinar 2025, cu tema „Pelerinii speranței”.
 
Totul este indicat în Bula „Spes non confundit/Speranța nu înșală”, publicată la 9 mai. Celelalte Porți Sfinte ale Romei vor fi deschise la 29 decembrie 2024, la „Sfântul Ioan Lateran”, catedrala papală; la 1 ianuarie 2025 la „Santa Maria Maggiore” și, în sfârșit, duminică 5 ianuarie la „Sfântul Paul din afara zidurilor”.
 
Papa Francisc și-a anunțat, de asemenea, intenția de a deschide o Poartă Sfântă într-o închisoare și de a cere anularea datoriei națiunilor care nu o pot plăti. Nu există planuri de a deschide Porți Sfinte în toate diocezele. Cu toate acestea, bula afirmă că duminică, 29 decembrie 2024, în toate catedralele și con-catedralele, „episcopii diecezani să celebreze Sfânta Euharistie ca deschidere solemnă a Anului jubiliar, conform Ritualului care va fi prestabilit pentru această ocazie”. În dieceze, încheierea Anului Jubiliar este prevăzută pentru duminică, 28 decembrie 2025.
 
Papa Francisc a subliniat continuitatea acestui eveniment atât cu precedentul Jubileu al Milostivirii, celebrat între 2015 și 2016, cât și cu anul 2033, când se vor împlini două mii de ani de la Răscumpărare. Și, bineînțeles, Papa subliniază coincidența iminentului An Sfânt cu cea de-a 1700-a aniversare a Conciliului de la Niceea, într-un context ecumenic, având în vedere că Paștele de anul viitor va fi celebrat la aceeași dată de toți creștinii.
 
Mesajul Papei Francisc subliniază necesitatea de a face loc speranței într-o perioadă în care „întâlnim adesea persoane descurajate, care privesc la viitor cu scepticism și pesimism, ca și cum nimic nu le-ar putea oferi fericire”.
 
Atenția Suveranului Pontif se îndreaptă către semnele de speranță. Primul este „pace pentru lume, care încă o dată se află cufundată în tragedia războiului”. Un alt semn de speranță este cel al continuării vieții, într-o epocă care pare caracterizată de pierderea dorinței de a face acest lucru, motiv pentru care Papa face apel la angajamentul legislativ și al credincioșilor pentru susținerea maternității. 
 
„În Anul jubiliar”, continuă bula, „vom fi chemați să fim semne tangibile de speranță pentru atâția frați și surori care trăiesc în condiții de suferință și în special pentru deținuți. Semne de speranță vor fi oferite bolnavilor, care se află acasă sau în spital, precum și tinerilor care trebuie ajutați să aibă speranță. Nu vor putea lipsi semne de speranță față de migranți”.
 
Printre apelurile la speranță, Papa lansează două idei: să se înființeze „cu banii care se folosesc în arme și în alte cheltuieli militare să constituim un Fond mondial pentru a elimina în sfârșit foamea și pentru dezvoltarea țărilor mai sărace”; să se ierte datoriile țărilor care nu le-au putut plăti niciodată.
 
În acest timp jubiliar, Papa atribuie un rol important slujirii „misionarilor milostivirii”, instituți în Anul Jubiliar extraordinar precedent.

C. L.