Este o indulgență plenară care poate fi obținută de la 1 august la prânz până pe 2 august la miezul nopții la o biserică parohială, sau în fiecare zi a anului, vizitând Biserica Porțiunculei din Assisi (Italia), unde a murit sfântul Francisc.
 
În sanctuarul din Assisi, grație unui decret special al Sfântului Scaun, se poate obține o indulgență pentru sine sau pentru răposați pe tot parcursul anului, o dată pe zi. În timp ce, așa cum s-a menționat, în toate bisericile parohiale din lume, aceasta poate fi obținută o singură dată în fiecare an, de la 1 august la prânz până la 2 august la miezul nopții.
 
Se spune că sfântul Francisc, într-o noapte nespecificată din luna iulie 1216, în timp ce stătea în genunchi în fața micului altar al Porțiuniculei, cufundat în rugăciune, a văzut o lumină orbitoare care a luminat pereții umilei biserici. Așezați pe tron, înconjurați de o mulțime de îngeri, Isus și Maria au apărut într-o lumină strălucitoare. Răscumpărătorul l-a întrebat pe slujitorul său ce har dorește pentru binele omenirii. Sfântul Francisc a răspuns cu umilință: „De vreme ce este un păcătos nenorocit cel care îți vorbește, o, milostivule Dumnezeu, el cere îndurare pentru frații și surorile sale păcătoase; și toți cei care, pocăiți, trec pragul acestui loc, să poată primi de la tine, Doamne, care le vezi chinurile, iertarea păcatelor lor”. „Ceea ce ceri, frate Francisc, este mare – i-a spus Domnul–, dar de lucruri mai mari ești vrednic și lucruri mai mari vei avea. Prin urmare, îți accept rugăciunea, dar cu condiția să cereți această indulgență vicarului meu de pe pământ”.
 
Sfântul Francisc a mers la papa, care a ascultat relatarea viziunii și l-a întrebat pentru câți ani cere această indulgență. Francisc a răspuns că nu cere „ani, ci suflete” și că dorește „ca oricine vine în această biserică mărturisit și pocăit, să fie absolvit de toate păcatele sale”.
 
Papa a precizat că „nu este obișnuit să se acorde o astfel de indulgență”. Francisc a replicat: „Ceea ce cer nu vine de la mine, ci de la Cel care m-a trimis, adică de la Domnul nostru Isus Cristos”. Prin urmare, în pofida opoziției Curiei, Suveranul Pontif i-a acordat ceea ce a cerut.
 
Condițiile de primire sunt Spovada în perioada de opt zile înainte și după sărbătoare, participarea la sfânta Liturghie, împărtășania euharistică și vizita la biserica parohială pentru reînnoirea profesiunii de credință, prin recitarea Crezului și a rugăciunii Tatăl Nostru, Bucură-te, Marie și Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh; cu toate acestea, fiecărui credincios în parte i se dă posibilitatea de a recita orice altă rugăciune în conformitate cu intențiile Sfântului Părinte.

C. L.