Zilele Sociale Europene Catolice s-au desfășurat între 17 și 20 martie la Bratislava (Slovacia), organizate de CCEE, în colaborare cu Uniunea Europeană și ONG-uri catolice, pe tema: „Europa dincolo de pandemie: un nou început. Societățile europene în tranziție: o contribuție creștină la solidaritate și justiție socială”.
Cesare Lodeserto, reprezentând Moldova, a participat la forumul online.
La eveniment au participat personalități eminente din diverse realități sociale europene, de la episcopi la profesori universitari, politicieni și credincioși catolici implicați în ONG-uri.
Lucrările au fost moderate de președintele CCEE și de arhiepiscopul de Bratislava, dar a existat și un mesaj al Papei Francisc, care a amintit necesitatea angajării catolicilor în societate: "Acest timp, condiționat încă de pandemie, a provocat schimbări sociale, economice, culturale și, de asemenea, ecleziale semnificative. În această situație marcată de suferință, temerile au crescut, sărăcia a crescut și singurătatea s-a aprofundat; în timp ce mulți și-au pierdut locurile de muncă și trăiesc în condiții precare, modul de relaționare cu ceilalți s-a schimbat pentru toată lumea. În acest context, viața Bisericii nu a fost scutită de multe dificultăți, mai ales din cauza limitării activităților pastorale".
În cadrul conferinței au fost abordate subiecte foarte importante: angajamentul catolicilor în dificila societate europeană, scăderea ratei natalității, digitalizarea în formarea și educația tinerilor, dificultățile ecologice. A apărut o întrebare foarte importantă: care sunt problemele și provocările pentru Europa de astăzi, în special în contextul celor trei teme principale ale acestor trei zile sociale, cum ar fi familia, tranziția tehnologică/digitală și tranziția ecologică?
O temă constantă a discuției a fost incidența pandemiei și consecințele războiului actual.
Relatările Mons. Cesare Lodeserto au abordat următoarele teme: "Relația dintre timp și evoluția socială" și "Digitalizarea și sărăcia".
În aceste zile nu a lipsit timpul de rugăciune și de reflecție asupra Cuvântului lui Dumnezeu, pentru ca, mișcați de Duhul Sfânt, să existe în Europa un drum din ce în ce mai atent la nevoile oamenilor.
C.L.