„Este o bucurie să fim împreună”. Cu aceste cuvinte, episcopul Anton Coșa a deschis Ziua diecezană a copiilor 2024, desfășurată în acest an în Parohia Stârcea, la care au participat numeroși copii din diferite parohii ale diecezei, precum și majoritatea preoților și reprezentante din toate comunitățile călugărești din Moldova.
 
Odată ajunși la locul de întâlnire, copiii au fost întâmpinați de animatori și au primit pălării de diferite culori, fiind totodată împrospătați după lungul drum și pentru a putea face față căldurii mari.
 
Cântecele, jocurile și un spațiu mare unde s-au putut odihni au fost contextul în care a început sărbătoarea, foarte bine pregătită, datorită eforturilor Pr. Stanislav Obreja și credincioșilor din comunitate. În plus, sărbătoarea a fost însoțită și de cântul corului Parohiei Crețoaia.
 
Evenimentul a început cu prezentările diferitelor grupuri parohiale, urmate de mărturiile copiilor tocmai reveniți de la Roma, de la întâlnirea cu Papa Francisc cu ocazia Zilei Mondiale a Copilului, care au împărtășit din experiența lor și le-au transmis tuturor bucuria unui eveniment ce va rămâne mereu în inimile lor. Sfânta Liturghie a fost precedată și de o scurtă cateheză.
 
Episcopul a prezidat sfânta Liturghie. În mesajul introductiv, PS Anton Coșa și-a exprimat încă o dată bucuria pentru o prezență atât de numeroasă și plină de entuziasm: „Aflându-mă, de când am venit, în mijlocul vostru, v-am văzut plini de bucurie, veseli, activi în jocuri și în alte activități pregătite de organizatori. Această bucurie a voastră m-a molipsit și pe mine, și sunt într-adevăr bucuros și eu să mă aflu aici, la Stârcea, la întâlnirea voastră diecezană. Bucuria îmi este și mai mare pentru că, văzându-vă, inima mi se umple de speranța că Biserica noastră are viitor, iar viitorul sunteți voi… Și voi sunteți nu doar speranța mea, nu doar speranța Papei Francisc, nu doar speranța Bisericii; voi sunteți și speranța lui Isus”.
 
În cadrul Predicii, pornind de la fraza lui Isus „Lăsați copiii să vină la mine (Mc 10,14)”, episcopul a relatat istoria sfântului Ioan Bosco și a micuțului Michele, un băiat din oratoriu care îl găsise în sfârșit pe Isus prin sacramentul Spovezii: „După aceea, când cineva l-a întrebat: Cine este Isus pentru tine?, el a răspuns bucuros: Isus este prietenul meu pe care-l primesc deseori în sfânta Împărtășanie și împreună cu el învăț, alerg și mă distrez toată ziua”.

PS Anton Coșa a atras atenția copiilor la figura lui Michelle, care poate fi un bun model de viață creștină: „Trebuie, asemenea lui Michele, să-i cereți iertare lui Isus pentru greșelile pe care le mai săvârșiți, pentru ca apoi să-l puteți primi cât mai des pe Isus în sfânta Împărtășanie. Un înțelept, sfântul Augustin, a spus că atunci când îl primim pe Isus Cristos sub chipul ostiei, el ne transformă și ne face asemenea lui, noi devenim prietenii lui, și atunci, chiar dacă nu toate ne merg bine în viața de fiecare zi, la școală, acasă, sau la joacă, suntem plini de bucurie pentru că, așa cum spunea Michele, fie că învățăm, fie că alergăm, fie că ne distrăm, o facem cu Isus, singurul prieten care niciodată nu ne va supăra”.

În după-amiaza zilei a urmat un moment de bucurie și de jocuri, de împărtășire și prietenie pentru toți, iar la final episcopul a înmânat icoana Fecioarei Maria Parohiei Stăuceni, care va găzdui anul viitor Ziua Diocezană a Copiilor.

C. L.

Galerie foto