Sfântul Ioan Paul al II-lea la Întâlnirea Mondială a Tineretului de la Roma din anul 2000 a rostit o vorbă populară poloneză care spune: Cu cine stai, ca acela ești. Fiecăruia dintre noi ne-ar plăcea să fim iarăși copii... Dar... timpul nu se mai întoarce. Isus însă ne îndeamnă să fim asemenea copiilor. Mai mult, el spune: Lăsați copilașii să vină la mine și nu le interziceți, căci a unora ca aceștia este împărăția lui Dumnezeu (Lc 18,16). Și cum putem re-învăța să fim copii dacă nu stând alături de ei, stând în mijlocul lor.

Cred că acesta a fost sentimentul – de a re-fi copil – pe care l-au avut toți tinerii și adulții aflați alături de copii în ziua de sâmbătă, 27 mai, în Parohia „Preasfânta Treime” din Tiraspol, unde s-a desfășurat Ziua Diecezană a Copilului, anul acesta pusă sub mantia cerească a sfintei Fecioare Maria de la Fatima, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la aparițiile ei în această localitate din Portugalia.

Autocare mai mari sau mai mici au adus în urbea de pe Nistru aproximativ 300 de copii din toate parohiile Diecezei de Chișinău. Fiecare grup era întâmpinat de organizatori, care le desenau de obrazul drept un simbol creștin și le ofereau o panglică pe care trebuia scrisă o invocație sau o dorință adresată Mariei. Când a sosit momentul oportun și toate grupurile erau deja strânse, Preasfințitul Anton Coșa, în sunet de trompete, a dat startul oficial al Zilei Copiilor. Parohul de Tiraspol, Pr. Piotr Kuszman, rând pe rând a invitat comunitățile prezente pe scena improvizată lângă biserica nou sfințită, înmânându-le un stindard. Fiecare grup de copii din fiecare comunitate și-a prezentat parohia și a vorbit, prin gura unui reprezentant sau prin cântec, despre ce înseamnă Maria în viața lor.

Încheiată prezentarea, după o scurtă pauză, în timpul căreia mulți copii și-au luat angajamentul scris de a se rugă, după cum îndemna Maria la Fatima, pentru convertirea celor păcătoși, a început sfânta Liturghie, celebrată de păstorul diecezei noastre, care le-a și adresat tuturor celor prezenți, dar mai ale copiilor (doar era ziua lor!!!) cuvântul de învățătură, în care a vorbit despre rolul Fecioarei în susținerea fiecăruia dintre noi, dând exemplul nunții de la Cana, când ea intervine în favoarea celor aflați în dificultate. Înainte de binecuvântarea finală, în biserică a fost adus un imens rozariu făcut din baloane, de care erau legate invocațiile și dorințele fiecărui grup scrise pe panglici la sosire, și acestui rozariu i s-a dat drumul spre cer, suflul aerului, dar mai ales iubirea copiilor pentru Isus și Maria purtându-l spre nori, fără a întâmpina vreun obstacol.

E bine, ba foarte bine să fim întăriți cu hrana spirituală prin Euharistie, dar e importantă și hrana materială. Și de aceasta s-au îngrijit gazdele, oferind fiecăruia – de la mic la mare – un prânz gustos și sățios. Era o minunăție să privești sfântul lăcaș înconjurat de copii care se bucurau de această mâncare. După prânz, cu toții împreună au mers la Centrul „Mir”, unde a avut loc un program artistic. Pentru început, trupa de teatru de copii de la respectivul centru a pus în scenă o piesă de teatru didactic „Vovka în țara fermecată”, care a scos în evidență importanța muncii în viața copiilor. După această piesă de teatru a urmat un program muzical-artistic prezentat de beneficiarii de la Centrul pentru Copii din Grigorăuca. Înainte de binecuvântarea de la finalul întâlnirii, Preasfințitul Anton a anunțat parohia aleasă să găzduiască la anul acest frumos eveniment: Parohia „Sfânta Fecioară Maria, Ajutorul creștinilor” din Chișinău. Și pentru ca bucuria zilei să fie deplină, la ieșire, fiecare copil și adult a primit câte o înghețată.

Obosiți, dar cu siguranță plini de bucurie și mulțumiți – aceasta se citea pe chipul copiilor –, fiecare s-a întors acasă mulțumindu-i lui Isus și Mariei pentru această zi minunată.

Le mulțumim organizatorilor pentru abnegația cu care au pregătit această Zi Diecezană a Copilului, dar mai ales le mulțumim copiilor care ne-au ajutat să ne simțit copii.

Pr. Petru Ciobanu