„Tinerii reprezintă viitorul nostru, ca și viitorul Bisericii și al localităților noastre. Ei ne transmit multă speranță și, de aceea, le arătăm atâta atenție și iubire”. Cu aceste cuvinte i-a salutat Preasfințitul Anton Coșa, episcopul Diecezei de Chișinău, la începutul sfintei Liturghii, pe tinerii adunați în însorita zi de sâmbătă, 29 aprilie, la Bender, la tradiționala Întâlnire Diecezană a Tineretului.

Plini de bucurie, părtași la căldura pe care soarele o revărsa asupra bătrânei urbe de pe Nistru, tinerii, însoțiți de preoții parohiilor lor sau de persoane consacrate, și-au dat întâlnire la ora 9.30. Strânși în jurul crucii – căci in cruce salus – în cruce este mântuirea – tinerii au adorat-o, după care au salutat-o pe Mama noastră cerească, prezentându-se fiecare ei și implorându-i mijlocirea.

După salut, întreaga adunare formată din aproximativ 200 de tineri, a fost împărțită în zece grupuri de câte 15-20 de persoane, care, ghidați de o hartă, având fiecare grup itinerariul propriu, au vizitat orașul, luând cunoștință cu obiectivele culturale, istorice și religioase care se află aici. Înainte de a pleca în acest „pelerinaj”, fiecare grup s-a învrednicit de câte un sfânt patron, urmând ca, pe parcursul zilei, în diferite puncte ale itinerariului, anumite persoane să le ofere unele informații despre respectivul sfânt. Aceste informații, adunate cu grijă nu doar pe hârtie, ci și în suflet și amintire, au fost apoi prezentate la final, când cele zece grupuri s-au reunit în curtea parohiei.

La ora 13.00, după o călătorie obositoare prin oraș, a venit momentul întăririi trupului, fapt realizat prin prânzul oferit cu generozitate de organizatori.

După prânz, tinerii i-au întâmpinat pe cei doi oaspeți de onoare ai întâlnirii: Excelența Sa Miguel Maury Buendía, nunțiul apostolic pentru România și Republica Moldova, și Preasfințitul Anton Coșa, episcop de Chișinău. La cu ora 15.00 a venit momentul întăririi sufletului cu hrana spirituală a cuvântului și trupului Domnului. Sfânta Liturghie a fost celebrată de reprezentantul Sfântului Părinte. În cuvântul de învățătură adresat tinerilor (și nu numai), nunțiul Miguel Maury Buendía i-a îndemnat pe tineri să nu le fie frică să asculte Duhul care le inspiră alegeri curajoase. „Mi-a făcut lucruri mari Cel Atotputernic” (Lc 1,49) – aceste cuvinte, a continuat Excelența Sa, care sunt inima Zilei Mondiale a Tineretului din acest an, trebuie să-i inspire pe tineri în urmarea exemplului Mariei, care a mers să o viziteze pe verișoara sa Elisabeta, tocmai pentru a construi o lume mai bună.

La sfârșitul sfintei Liturghii, tinerii din Bender au transmis Crucea Tinerilor pelerinilor din Parohia „Sfinții Arhangheli” din Bălți, cei care vor organiza Ziua Diecezană a Tineretului în anul 2018.

După fotografia comună, obosiți, și totuși plini de energie și bucurie, tinerii s-au întors pe la casele lor, mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru această zi minunată.

A consemnat Pr. Petru Ciobanu