Tema Zilei Tineretului „Ridică-te! Te constitui ca martor al celor pe care le-ai văzut” (cf. Fap 26,16), indicată de papa Francisc și preluată de episcop în mesajul transmis tuturor tinerilor Diecezei, a reprezentat inima evenimentului trăit de tinerii catolici.

Acesta a fost și conținutul predicii părintelui Mihai Balan, care a prezidat sărbătoarea euharistică pentru tinerii decanatului de centru, care s-au adunat în Crețoaia, împreună cu păstorii lor. Au fost treizeci de tineri care, după ce au ascultat mesajul video al Episcopului, au continuat ziua cu mărturisiri și dialoguri spirituale. Sfânta Liturghie a fost animată de tinerii prezenți. După celebrarea euharistică a avut loc prânzul mult așteptat, iar după amiază, tinerii au trăit momente de bucurie, de fraternitate și de joc.

„Cred că a fost o zi importantă și pozitivă - a comentat Pr. Mihai Balan - de fapt totul a mers bine și poate fi un semn bun pentru călătoria împreună a tinerilor”.

Pr. Gabriel Cochiorca, mulțumit de ziua respectivă, a reamintit nevoia de a rămâne în legătură cu tinerii, le-a mulțumit celor care au fost prezenți și i-a îndemnat să nu piardă legăturile dintre ei și cu Biserica. „O ocazie de neratat”, spune mereu vicarul Catedralei, atunci când vorbește despre raportul cu tinerii.

Părintele Vasile Cohanovschi, responsabilul comisiei pentru copii și tineri, a fost, de asemenea, entuziast: „A fost totul foarte frumos și mai ales bine organizat. Ziua a fost importantă pentru că, în cele din urmă, ne-am regăsit împreună, după distanțele pandemiei, și acesta poate fi un semn bun pentru a relua și parcursul diecezan”.

Parohia „Sfinții Arhangheli”, din Bălți, și-a prezentat „Ziua Tineretului” pe pagina de Facebook, unde bucuria de a fi împreună și de a împărtăși un moment de reflecție și fraternitate, sub îndrumarea preotului lor paroh Pr. Jacek Puć, poate fi întrezărită pe chipurile tinerilor prezenți.

În ciuda faptului că păstorește o comunitate mică, preotul paroh din Stîrcea și Glodeni a dorit să adune câțiva tineri pentru un moment de reflecție și împărtășire. „Suntem o parohie mică - a spus părintele Stanislav Obreja - dar am vrut totuși să fac ceva, să fim împreună și să trăim un moment de prietenie”.

Un cuvânt al unui expert în activitatea cu tinerii, dată fiind experiența saleziană, a fost dat de părintele Sergio Bergamin, care a vorbit despre „o atmosferă minunată și constructivă pentru tineri, care au fost foarte fericiți să fie împreună. Continuitatea este importantă”.

Unul dintre tinerii care a participat la Crețoaia a reamintit importanța repetării acestor întâlniri la nivel decanal sau diecezan: „Aceste întâlniri sunt frumoase, fiindcă este frumos să ne cunoaștem și să fim împreună. Dar acest lucru trebuie făcut de mai multe ori pe parcursul anului și să nu fie numai la nivel parohial”.

Mare angajament și în parohia Rebnița, unde tinerii s-au adunat sub îndrumarea părintelui Tadeusz, care a prezentat mai întâi mesajul episcopului, apoi a celebrat sfânta Liturghie. Întâlnirea a continuat cu adorația euharistică și o cateheză pe tema zilei: „Veți fi martorii mei”. Totul s-a încheiat cu o ieșire în natură: prânz, dialog despre sensul vieții, recitarea sfântului Rozariu.

Întâlnirea tinerilor a avut loc și în parohia „Sfânta Treime” din Tiraspol, care a cunoscut un nivel ridicat de participare. Totul a început cu rugăciunea și cunoașterea generală, pentru a asculta apoi mesajul episcopului. Preotul paroh Pr. Piotr Kuszman a susținut o cateheză despre chemarea lui Dumnezeu, care, potrivit tinerilor, a trezit un mare interes. A urmat schimbul de experiențe personale. Un tânăr a spus: „Am fost foarte impresionat de mărturia lui Nick Vujicic - un bărbat care, fără membre, a devenit unul dintre cei mai străluciți martori ai dragostei lui Dumnezeu în vremea noastră. Videoclipul prezentat ne-a determinat, de asemenea, să căutăm acțiunea în viața noastră și să nu cădem în plictiseală, rutină sau monotonie”. Un alt tânăr a comentat: „Tinerii au subliniat în repetate rânduri prezența unei atmosfere bune la întâlnire, importanța și relevanța temei propuse și încercarea de a aduce un fel de noutate în viață”.

Ziua Tineretului a fost sărbătorită și în Slobozia Rașcov, unde la început a fost citit mesajul episcopului și a fost explicat textul din Sfânta Scriptură cu privire la tema zilei. Preotul paroh Pr. Marcin Januś a comentat: „Am încercat să răspundem la întrebarea: cum putem aduce vestea bună a mântuirii adusă de Isus prin crucea sa în lumea noastră”. A existat un moment de adorație și sfânta Liturghie, încheindu-se cu agapa frățească din jurul focului.

Și în comunitatea Grigorăuca, un mic grup de tineri s-au reunit pentru a experimenta un moment de bucurie și de meditație, sub îndrumarea preoților Pr. Victor Pogrebnoi și Pr. Francisc Progrebnoi.

După cum se poate vedea clar din mărturii, „Ziua Tineretului” a semănat multă speranță în inimile celor care au participat și, mai presus de toate, a arătat preoților că nu trebuie să ne oprim, ci să începem din nou, după greutățile pandemiei, cu acești tineri pe care îi avem.

„A fost o sărbătoare a speranței - a comentat episcopul - pentru că tinerii au simțit cu adevărat nevoia să se ridice și să fie martori, așa cum a sugerat papa Francisc. Trebuie să adunăm această sămânță a speranței și să continuăm să mergem împreună.

„Le mulțumesc - a continuat Mons. Anton Coșa - tuturor preoților și tinerilor care au colaborat pentru succesul acestei zile”.

galeria foto

C.L.