Duminică, 24 iulie 2022, întreaga Biserică universală va celebra Ziua Mondială a Bătrânilor și Bunicilor.
 
Tema aleasă de Papa Francisc pentru această ediție este: „Ei aduc roade şi la bătrâneţe” (Ps 92,15); și papa „intenționează să sublinieze cum bunicii și bătrânii sunt o valoare și un dar atât pentru societate, cât și pentru comunitățile ecleziale”, se arată într-o notă a Dicasteriului pentru Laici, Familie și Viață.
 
Tema „este, de asemenea, o invitație la reconsiderarea și valorizarea bunicilor și a persoanelor în vârstă, prea adesea ținute la periferia familiilor, a comunităților civile și ecleziale”. „Experiența lor de viață și de credință poate contribui, de fapt”, subliniază documentul, „la construirea unor societăți conștiente de rădăcinile lor și capabile să viseze la un viitor mai solidar”.
 
În luna mai, Papa Francisc a publicat mesajul său pentru această zi tuturor credincioșilor, îndemnându-i să înțeleagă valoarea umană a acestor prezențe prea puțin luate în considerare.
 
Sfântul Părinte a scris: „Ziua Mondială a Bătrânilor și Bunicilor este o ocazie de a spune încă o dată, cu bucurie, că Biserica vrea să sărbătorească împreună cu cei pe care Domnul - așa cum spune Biblia - i-a umplut de zile. Să o sărbătorim împreună!”.
 
De asemenea, este evident îndemnul pentru toate comunitățile de a celebra această zi punând pe primul loc bunicii și vârstnicii: „Vă îndemn să anunțați această zi în parohiile și comunitățile voastre; să mergeți să vizitați vârstnicii care sunt singuri, acasă sau în centrele unde sunt oaspeți. Nimeni să nu trăiască această zi în singurătate. Faptul de a avea pe cineva pe care să îl aștepți cu nerăbdare poate schimba atmosfera zilelor pentru cei care nu mai așteaptă nimic bun de la viitor; iar de la o primă întâlnire se poate naște o nouă prietenie. Vizitarea bătrânilor singuratici este o operă de milostivire în zilele noastre!”.

C. L.