„Bolnavii sunt tezaurul nepreţuit al Bisericii” a fost laitmotivul predicii mons. paroh Benone Farcaş, din Catedrala de Chişinău, cu ocazia Zilei internaţionale a Bolnavului. Bolnavii din Chişinău (Parohia Centru) au fost aduşi de voluntarii Caritasului Parohial la momentele prilejuite de acest eveniment. De fapt, sărbătoarea a început deja de sâmbătă, 9 februarie, prin organizarea a două conferinţe având ca tematică semnificaţia suferinţei în viaţa creştinului. De asemenea, duminică după fiecare din cele patru Sf. Liturghii din Catedrală, cinci medici cu diferite specialităţi medicale din Asociaţia Medicilor Polonezi au oferit consultanţă gratuită bolnavilor. Sărbătoarea s-a încheiat printr-un moment de comuniune organizat în Clubul Karol, din cadrul Parohiei.

 

Momente pline de caritate au fost trăite şi în parohiile Bălţi, Stăuceni, Râbniţa, şi alte parohii din Dieceză. La Bălţi bolnavii din parohie au fost aduşi de către voluntarii parohiei la momentele liturgice şi comunitare organizate de către Caritasul parohial. Pr. Anton Popescu a subliniat în cuvântul său adresat bolnavilor, că ei reprezintă Inima Bisericii, şi prin ei bate virtutea iubirii eccleziale. După Sf. Liturghie a fost conferit Sacramentul Ungerii celor grav bolnavi, ca semn sacramental de unire la suferinţele Mântuitorului.

 

Acelaşi sacrament a mai fost conferit ]n cadru comunitar cu ocazia celebrărilor liturgice prilejuite de acest eveniment în parohiile din Râbniţa, Creţoaia şi Stăuceni. Pr. Tadeusz Magierowski, paroh de Râbniţa a rememorat în predicile sale de Ziua Bolnavului impresiile profunde pe care i le-a oferit pelerinajul personal la Lourdes, unde Sf. Fecioară s-a arătat Bernadettei; pr. Klaus Kniffki, care împreună cu lucrătorii Staţiei Sociale parohiale din Stăuceni a coordonat momentele festive ale acestei zile a făcut în predica sa o sinteză a reflecţiilor Sf. Părinte Papa Benedict în scrisoarea dată cu ocazia acestui eveniment major în viaţa caritativă a Bisericii. De menţionat că unele comunităţi parohiale vor sărbători solemn această zi ulterior, fie în Duminica Floriilor (Stârcea-Glodeni), fie în Sărbătoarea Vizitei Sf. Fecioare Maria la verişoara sa Elisabeta (Grigorovca, 31 mai).