„La bătrâneţe să nu mă părăseşti”.
 
Acest verset din Psalmul 71 este tema celei de-a patra Zile Mondiale a Bunicilor și Persoanelor Vârstnice care va fi celebrată la 28 iulie, duminica cea mai apropiată de 26 iulie, ziua în care Biserica celebrează comemorarea liturgică a Sfinților Ioachim și Ana, bunicii lui Isus.
 
O temă, se scrie în comunicatul Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, care „intenționează să sublinieze cum singurătatea este, din păcate, tovarășa amară din viața atâtor persoane în vârstă care, adesea, sunt victime ale culturii abandonului”.
 
Astfel, în anul de pregătire pentru Anul Jubiliar, pe care Papa Francisc a ales să îl dedice rugăciunii, tema Zilei este preluată din Psalmul 71, care este „invocarea unei persoane în vârstă care își reconstruiește istoria de prietenie cu Dumnezeu”.
 
Celebrarea Zilei este menită să favorizeze angajamentul fiecărei comunități bisericești în crearea de legături între generații și combaterea singurătății, conștienți că, așa cum afirmă Scriptura în capitolul al doilea din Geneză, „nu este bine ca omul să fie singur”. 
 
Tema este „Rugăciunea unui vârstnic”, ce ne amintește că singurătatea este o realitate, din păcate foarte răspândită, care afectează multe persoane vârstnice, care sunt adesea victime ale culturii abandonului și considerate o povară pentru societate. Așadar, „confruntate cu această realitate, familiile și comunitatea Bisericii sunt chemate să fie în prima linie în promovarea unei culturi a întâlnirii, să creeze spații pentru a împărtăși, pentru a asculta, pentru a oferi sprijin și afecțiune”. Cardinalul amintește în special că „singurătatea, cu siguranță, este și ea o condiție ireductibilă a existenței umane, care se manifestă într-un mod particular la bătrânețe, dar nu numai”.
 
Rugăciunea psalmistului este rugăciunea fiecăruia dintre noi, rugăciunea inimii fiecărui creștin care se întoarce la Tatăl și se încrede în mângâierea sa. Prin urmare, în acest an dedicat rugăciunii, celebrarea celei de-a patra Zile mondiale a bunicilor și persoanelor vârstnice capătă un sens și mai profund și mai larg: să construim, împreună, bunici, nepoți, tineri, vârstnici, membri ai aceleiași familii, comuniunea eclezială.

C. L.