„A asculta cu urechea inimii” este tema aleasă de Papa Francisc pentru cea de-a 56-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale, care va fi celebrată duminică, 29 mai 2022.
 
În mesajul său publicat în pregătirea acestui eveniment, Sfântul Părinte „cere lumii comunicațiilor să învețe să asculte din nou”.
 
Sfântul Părinte notează: „Pandemia a lovit și rănit pe toată lumea și toată lumea trebuie ascultată și consolată. Ascultarea este, de asemenea, fundamentală pentru o bună informare. Căutarea adevărului începe cu ascultarea. La fel și mărturia prin intermediul mijloacelor de comunicare socială. Orice dialog, orice relație începe cu ascultarea. De aceea, pentru a crește, chiar și profesional, în calitate de comunicatori, trebuie să învățăm să ascultăm din nou”.
 
„Isus însuși ne cere să fim atenți la modul în care ascultăm”, a conchis Suveranul Pontif, pentru că „pentru a putea asculta cu adevărat este nevoie de curaj, este nevoie de o inimă liberă și deschisă, fără prejudecăți”.
 
Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale ne reamintește tuturor cât de important este subiectul evanghelizării prin intermediul mass-media. Într-adevăr, în felul său, chiar și site-ul reînnoit al Diecezei de Chișinău este un instrument de dialog, întâlnire și cunoaștere.
 
Episcopul Anton Coșa, la cele mai solemne evenimente liturgice, în special de Crăciun și de Paști, vine în toate comunitățile și familiile cu un mesaj video de reflecție și de felicitare. În ultima perioadă, a crescut și numărul interviurilor acordate de episcop la nivel național și internațional, care reprezintă o ocazie de a cunoaște și de a fi martori.
 
La fel de importante sunt și paginile parohiale pe rețelele de socializare, cum ar fi transmisiunile în direct ale liturghiilor, în special din Catedrala „Providența Divină”, precum și parohiile din Bălți și Tiraspol.
 
La acestea se adaugă site-uri web ale organizațiilor sociale, cum ar fi ale fundațiilor „Caritas Moldova”, „Regina Pacis”, „Ioan Paul II” și „Casa Providenței”.
 
Comunitățile religioase și laice, de asemenea utilizează diferite instrumente de comunicare, pentru a-și prezenta activitățile sau a răspândi cuvântul lui Dumnezeu. Comunitatea italiană din Moldova, spre exemplu, are pe pagina sa de facebook recitarea zilnică a Sfântului Rozariu, la ora 19.00, iar cu unele ocazii și adorația nocturnă, în colaborare cu mișcarea „Rinnovamento nello Spirito”.

C. L.