Duminică, 25 septembrie 2022, va fi celebrată a 108-a ediție a Zilei Mondiale a Migrantului și Refugiatului. În acest an ziua va avea o semnificație foarte importantă pentru Dieceza de Chișinău, datorită datorită activității de primire a refugiaților din Ucraina, în care se implică cu multă generozitate întreaga cpmunitate, de la episcop la fundațiile Caritas, Regina Pacis, Casa Providenței, Fides, Don Bosco și Optima fide, precum și parohiile și fiecare preot și persoană consacrată.
 
„Construirea viitorului împreună cu migranții și refugiații”, este tema aleasă de Sfântul Părinte pentru această zi, prin care subliniază angajamentul la care suntem cu toții chemați, de a construi un viitor care să răspundă planului lui Dumnezeu, fără a exclude pe nimeni: „Dacă vrem să conlucrăm cu Tatăl nostru ceresc în construirea viitorului, să o facem împreună cu frații și surorile noastre migranți și refugiați”.
 
Parohiile din dieceză au fost chemate să valorifice această zi într-un mod special, nu doar prin rugăciune pentru refugiații din întreaga lume, în special pentru cei care sunt adăpostiți în Republica Moldova, ci și prin sensibilizarea credincioșilor și prin gesturi concrete de caritate față de refugiații ucraineni, pentru ca nimeni, așa cum spune Papa Francisc, să nu fie lăsat în singurătate.
 
Toate organizațiile sociale au fost îndemnate să împărtășească cu refugiații adăpostiți mesajul Papei pentru această zi, pentru ca aceștia să simtă apropierea Bisericii Catolice și împărtășirea fraternă în aceste momente dificile pentru ei.

C. L.