Ca în fiecare an, „Ziua Mondială a Misiunii” este celebrată în Biserica universală în luna octombrie, iar toate diecezele sunt angajate în rugăciune, muncă misionară și colectare de fonduri. Dieceza de Chișinău este, de asemenea, angajată în acest timp de reflecție pe tema misiunii.
 
În acest an, evenimentul va fi trăit într-un mod diferit și chiar mai semnificativ, pentru că datorită sprijinului directorului responsabil pentru România și Moldova al Operelor Pontificale Misionare (PPOOMM), părintele Eugen Blaj, vor fi două zile de pregătire pentru Ziua Misionară, care va fi celebrată la 20 octombrie.
 
Vineri, 18 octombrie, preoții și persoanele consacrate, împreună cu episcopul Anton Coșa, se vor întâlni pentru o dimineață de reflecție pe tema misiunii, în prezența surorii Inês Paulo Albino, numită în luna august de Papa în calitate secretar general al Operei Pontificale a Copilăriei Misionare (POIM).
 
Sâmbătă, 19 octombrie, ziua de reflecție va fi dedicată laicilor și adolescenților, cu prezența unui grup misionară din România. Acesta va fi un moment de sensibilizare a laicilor cu privire la tema misiunii și, în același timp, de înțelegere, așa cum îndeamnă Papa Francisc, de a trăi misiunea și în propriile comunități.
 
În după-amiaza aceleiași zile, la biserica catedrală va avea loc un moment de rugăciune pentru misiuni, în comuniune cu toate realitățile ecleziale din lume, care se vor reuni aproape în același timp pentru a celebra vigilia misionară.
 
Episcopul de Chișinău, PS Anton Coșa, va prezida în Catedrală liturghia duminicală în limba română, începând cu ora 12.00.
 
Tema misiunii angajează cu siguranță comunitatea catolică din Republica Moldova, având în vedere și faptul că există unii preoți și persoane consacrate „fidei donum” trimiși de Bisericile locale sau congregațiile lor de origine pentru a desfășura slujirea de evanghelizare și de îngrijire a săracilor.

C. L.