Cu celebrarea sfintei Liturghii în Catedrala „Providența Divină” din Chișinău, prezidată de PS Anton Coșa, s-au încheiat evenimentele pastorale din cadrul Zilei Mondiale a Misiunilor 2024.
 
Totul a început vineri, 18 octombrie 2024, cu o întâlnire în prezența preoților și persoanelor consacrate, la care au participat părintele Eugeni Blaj, actualul director al „Operelor Pontificale Misionare” din România și Moldova, sora Ines Paolina Albino, secretar general în cadrul „Operelor Pontificale Misionare” ale Copilăriei Misionare, precum și câțiva tineri din România angajați în animația misionară în comunitățile lor. 
 
După cum a reamintit episcopul, a fost o „inițiativă menită să ne sensibilizeze și să ne reamintească despre datoria Bisericii, a fiecărui creștin în parte de a asculta și împlini mandatul lui Cristos: „Mergând în toată lumea, predicați evanghelia la toată făptura!”
 
Sâmbătă dimineața a avut loc o întâlnire cu un grup de laici din mai multe parohii ale diecezei și o activitate de animație misionară cu copii și adolescenți la centrul Fides. Seara, un mic grup de credincioși a celebrat rugăciunea misionară în Catedrală. 
 
Iar în timpul liturghiei duminicale în limba română, episcopul Anton Coșa a celebrat Ziua Mondială a Misiunilor 2024.
 
În mesajul introductiv, PS Anton a amintit despre datoria în primul rând a rugăciunii: „Celebrând această sfântă Liturghie, să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru toți misionarii, mai vechi sau mai noi, prin care am primit și am păstrat credința noastră. Să ne rugăm, de asemenea, pentru toți misionarii răspândiți în lumea întreagă, care, uneori în condiții extrem de grele, chiar punându-și în pericol viața proprie, se dedică misiunii care le-a încredințat-o Cristos, aceea de a vesti la toată făptura vestea cea bună a mântuirii”.
 
În cadrul Predicii, episcopul a amintit că el însuși a fost chemat să fie misionar în Moldova și, ca și el, mulți alți preoți.
 
Referindu-se la mesajul Papei pentru această zi, Episcopul a amintit că în Biserică fiecare este un misionar: „Există un adevăr tot mai mult accentuat de Papa Francisc, care, în mesajul din acest an pentru Ziua Misiunilor, ne amintește că „misiunea înseamnă a merge neobosit către întreaga omenire pentru a o invita la întâlnirea și comuniunea cu Dumnezeu”. Un a merge care ne este adresat în primul rând nouă, slujitorilor altarului, dar și fiecărui creștin în parte, pentru că prin Botez, fiecare am devenit preoți, profeți și regi. În special profeți, adică acei oameni care le anunță altora cuvântul lui Dumnezeu”.
 
Dar mai mult decât rugăciunea și sprijinul material pe care-l putem oferi, fiecare dintre noi, pentru misiuni și misionari este propriul nostru misionarism. Asta ce o mai însemna? Asta înseamnă că nu e nevoie să trecem mări și țări, să primim crucea misionară sau alte simboluri, să ne luăm rămas bun de la cei dragi ai noștri pentru a merge în Africa sau în Asia sau în alte părți ale lumii care nu-l cunosc sau care l-au uitat pe Dumnezeu, pentru a le vorbi despre cât de mult ne iubește Dumnezeu. Putem și trebuie să fim misionari acolo unde trăim, acolo unde lucrăm, unde învățăm, unde ne aflăm. Și care este metoda cea mai bună de a fi misionari? Să ne îndreptăm privirea spre Evanghelia de azi și spre cuvintele lui Isus: „Cine vrea să fie primul între voi să fie servitorul tuturor!” (Mc 10,44) A fi servitor înseamnă a iubi, pentru că numai cine iubește acela este capabil să slujească. Și modelul de imitat este Isus, cel care ne spune că „Fiul Omului n-a venit ca să fie slujit, ci ca să slujească și să-și dea viața ca răscumpărare pentru mulți” (Mc 10,45).
 
Pentru a fi misionari autentici, trebuie „În primul rând a-l iubi/a-l sluji pe Dumnezeu”, e “În al doilea rând a-l iubi / a-l sluji pe aproapele”.
 
În timpul liturghiei, episcopul i-a mulțumit părintelui Eugen, sorei Ines și oaspeților veniți din România pentru că au îmbogățit această zi specială cu darul prezenței lor.

C. L.