Suntem în al șaptelea an în care este celebrată Ziua Mondială a Săracilor, o zi de rugăciune, reflecție și ajutor concret pentru cei nevoiași, dorită de Papa Francisc. 
 
Tema din acest an este preluată din cartea lui Tobia: „Nu-ţi întoarce faţa de la niciun sărac” (Tob 4,7). Papa Francisc și-a publicat mesajul, ca de obicei, în ziua de 13 iunie, data comemorării sfântului Anton de Padova. 
 
În mesajul său, Papa Francisc a subliniat că „În fiecare zi suntem angajați în primirea săracilor, și totuși nu este suficient. Un fluviu de sărăcie traversează orașele noastre și devine tot mai mare ajungând să se reverse; acel fluviu pare să ne ia cu sine, așa de mult strigătul fraților și al surorilor care cer ajutor, sprijin și solidaritate se ridică tot mai puternic. Pentru aceasta, în duminica dinaintea sărbătorii lui Cristos, Regele Universului, ne întâlnim în jurul Mesei sale pentru a primi din nou de la el darul și angajarea de a trăi sărăcia și de a-i sluji pe săraci”.
 
Duminică, 19 noiembrie 2023, Papa Francisc va prezida celebrarea sfintei Liturghii în Bazilica „Sfântul Petru” și apoi va lua prânzul alături de nevoiași în Aula Paul al VI-lea. De asemenea, vor fi realizate inițiative de sprijinire a celor săraci, cum ar fi extinderea activităților Ambulatoriului Maica Milostivă, o structură dorită de Papa la colonada din Piața „Sfântul Petru” și care oferă asistență medicală gratuită celor care trăiesc în situații de sărăcie. Vor fi efectuate gratuit examinări medicale generale și de specialitate pentru cei nevoiași, iar medicamentele și terapiile necesare vor fi de asemenea furnizate. Sunt planificate și alte forme de ajutor pentru familiile nevoiașe. 
 
Toate comunitățile sunt chemate să își îndrepte atenția către cei săraci în zilele premergătoare acestei sărbători, nu doar prin rugăciune, ci și prin gesturi concrete de ajutor. Trebuie spus că parohiile desfășoară deja o operă de caritate atentă în beneficiul celor care suferă, la fel ca și organizațiile caritabile și sociale prezente în Dieceza de Chișinău. 
 
Celebrarea acestei zile va fi un nou prilej de reflecție și de conștientizare a acestei realități și a modului în care caritatea poate fi o oportunitate pentru fiecare de a face lucruri concrete și de a nu-și „întoarce fața de la niciun sărac”.

C. L.