Participarea la Ziua Mondială a Tineretului din Panama a fost o experiență de neuitat pentru toți tinerii. În același timp, a fost o experiență care trebuie împărtășită și în fiecare dieceză.

Tinerii noștri au simtit o adevărată schimbare, reînnoire în credință, puteri noi și dorința de a schimba lumea din jur. Papa Francisc a accentuat același fapt - tinerii nu sunt viitorul, tinerii sunt prezentul.

Fiecare zi a intalnirii a fost una deosebită și informativă. Diminețile le petreceau la cateheză, ținută de episcopii din Polonia. Fiecare din ei era în felul său interesant și prezenta propria viziune asupra credinței, valorilor în lumea de azi, binelui, iertării, ajungând de fiecare dată la motto-ul Zilei Mondiale a Tineretului 2019: „Iată, slujitoarea Domnului: fie mie după cuvântul tău!”.

Odata cu venirea Papei, au fost organizate liturghii pe coasta Oceanului Pacific, pe câmpul Santa Maria de Antigua (Cinta Costera). Datorita facilităților tehnologice, predicile Papei au putut fi ascultate în mai multe limbi.

În aceste zile tinerii au vizitat catedrala principală din Panamá, Basilica Don Bosco, în care preotul local, Cesar Augusto Gutierrez Lacayo, le-a povestit în detalii istoria vieții lui Don Bosco, a centrului de caritate aflat alături de catedrală și povestea sa de devenire a unui omul al lui Dumnezeu.

Vineri, localnicii au organizat o seară interculturală, unde și-au împărtășit specificul tradițiilor milenare. Așa cum se întamplă de obicei în Panamá, seara s-a încheiat cu un dans sub ritmul muzicii latino.

Simbată, toti tinerii au plecat spre Câmpul lui Ioan Paul al II-lea. Pelerinajul până la acest loc s-a încheiat cu succes și toți au rămas să îl aștepte pe Papa. Tinerii noștri au avut ocazia să-l privească de la distanța de doar un metru! Seara, momentul epic l-a constituit Adoratia, o lungă și pașnică rugăciune în aer liber cu un plăcut acompaniament muzical.

Duminică, Ziua Mondială a Tineretului s-a încheiat cu o liturghie matinală, în care pelerinii au aflat locul urmatoarei întâlniri, orașul Lisabona, Portugalia. La final, pelerinii au primit binecuvântarea Papei Francisc.

Mihail Țurcanu