Ziua Mondială de Rugăciune pentru Îngrijirea Creației va fi celebrată la 1 septembrie 2024 și marchează începutul Timpului creației, care se încheie la 4 octombrie, comemorarea liturgică a sfântului Francisc de Assisi.
 
„Speră și acționează cu Creația” este tema Ziua Mondială de Rugăciune pentru Îngrijirea Creației din acest an. Aceasta se referă la Scrisoarea Sfântului Paul către Romani 8,19-25: apostolul clarifică ce înseamnă să trăiești potrivit Duhului și se concentrează asupra speranței certe a mântuirii prin credință, care este viața nouă în Cristos.
 
În Mesajul său, Papa Francisc ne cheamă să „trăim o credință întrupată, care știe să intre în trupul suferind și plin de speranță al oamenilor; să ne unim forțele pentru a ajuta la regândirea problemei puterii umane; să extindem și la creație armonia dintre oameni în responsabilitatea pentru o ecologie umană și integrală, cale de salvare a casei noastre comune”.
 
Grija față de creație trebuie să aibă loc în viața de zi cu zi, prin atitudini și alegeri care sunt cu mare respect pentru creație. Ce ne cere Papa Francisc este să avem grijă de casa comună, respectând mediul înconjurător și mediul personal; să ascultăm durerea creației care este exploatată; să avem grijă de viață, ceea ce înseamnă aer, apă, ființe vii; să ne angajăm personal în această îngrijire, ca oameni de credință responsabili; să ne mobilizăm împreună cu alții, adică să trăim împreună convertirea ecologică.

C. L.