La 25 aprilie 2021, în Anul special dedicat Patronului Bisericii universale, în Duminica a IV-a a Paștelui, este celebrată cea de-a 58-a ediție a Zilei Mondiale de Rugăciune pentru Vocații, cu tema „sfântul Iosif: visul vocației”.
 
În această zi, toate comunitățile sunt invitate să se roage pentru vocații, pentru ca în Biserică să existe tot mai mulți tineri dispuși să se dăruiască pe sine lui Dumnezeu și fraților, pe calea Evangheliei și a Bunului Păstor.
 
Papa Francisc a făcut publica mesajul său cu această ocazie, reamintind că vocațiile au nevoie „inimi de taţi, inimi de mame: inimi deschise, capabile de mari elanuri, generoase în dăruire, compătimitori în mângâierea angoaselor şi tari pentru a întări speranţele”.
 
În mesajul său, Papa Francisc s-a referit la Sfântul Iosif „o figură extraordinară, în acelaşi timp "atât de aproape de condiţia umană a fiecăruia dintre noi". Sfântul Iosif nu stabilea, nu era înzestrat cu carisme deosebite, nu apărea special în ochii celor care-l întâlneau. Nu era vestit şi nici nu se remarca: Evangheliile nu prezintă nici măcar un cuvânt al său. Şi totuşi, prin viaţa sa obişnuită, a realizat ceva extraordinar în ochii lui Dumnezeu. Dumnezeu vede inima (cf. 1Sam 16,7) şi în Sfântul Iosif a recunoscut o inimă de tată, capabilă să dea şi să genereze viaţă în cotidianitate. La asta tind vocaţiile: de a genera şi de a regenera vieţi în fiecare zi”.
 
„Dieceza de Chișinău – a spus episcopul Anton Coșa – a primit darul unor vocații preoțești și călugărești și, pentru aceasta, îi mulțumesc lui Dumnezeu, și mă rog ca, prin puterea Duhului Sfânt, să conducă și alți tineri pe această cale. Avem nevoie de vocații preoțești care iau naștere din inima și credința comunităților moldovenești, preoți din această țară pentru a sluji poporului lor”.
 
„În Dieceza de Chișinău – a continuat episcopul – slujesc în prezent câțiva preoți de origine locală, dar majoritatea provin în schimb din alte țări. Din păcate, societatea de astăzi îi îndepărtează pe tineri de această cale de credință, astfel încât alegerea vieții preoțești devine din ce în ce mai dificilă. Dar ne încredem întotdeauna în providența divină, care nu va lăsa această Biserică lipsită de preoți sfinți și buni”.

C. L.