În Duminica a IV-a a Paștelui, 21 aprilie 2024, va fi celebrată cea de-a 61-a Zi Mondială de Rugăciune pentru Vocații, ocazie cu care Papa Francisc a transmis comunităților mesajul său, intitulat: „Chemați să semănăm speranța și să construim pacea”. 
 
Papa a scris în mesajul său: „Această zi este întotdeauna o ocazie frumoasă pentru a ne aminti cu recunoștință față de Domnul pentru angajamentul credincios, zilnic și adesea ascuns al celor care au îmbrățișat o chemare ce le implică întreaga viață”.
 
Papa continuă: „Mă gândesc la toți cei care își desfășoară activitatea cu dăruire și spirit de cooperare; la cei care se angajează, în diferite domenii și în diferite moduri, pentru a construi o lume mai dreaptă, o economie mai solidară, o politică mai echitabilă, o societate mai umană: la toți bărbații și femeile de bunăvoință care se dedică binelui comun. Mă gândesc la persoanele consacrate, care își oferă viața Domnului atât în tăcerea rugăciunii, cât și în acțiunea apostolică, uneori în locuri de graniță și fără a-și cruța energia, realizându-și în mod creativ carisma și punând-o la dispoziția celor pe care îi întâlnesc. Și mă gândesc la cei care au acceptat chemarea la hirotonirea preoțească și se dedică vestirii Evangheliei și își frâng viața, împreună cu Pâinea euharistică, pentru frații și surorile lor, semănând speranță și arătând tuturor frumusețea împărăției lui Dumnezeu”.
 
Preoții din dieceza noastră au fost chemați să facă și mai vie rugăciunea comunităților pentru vocațiile preoțești și călugărești, de la adorația euharistică la recitarea Sfântului Rozariu, de la amintirea în timpul celebrării sfintei Liturghii la reflecția asupra mesajului transmis de Papa Francisc tuturor comunităților.
 
Rugăciunea pentru vocații și vestirea vocațiilor este un angajament comun, pentru care s-au implicat și Comisia pentru pastorația tineretului și Comisia pentru pastorația vocațională. 
 
Familiile sunt, de asemenea, chemate să fie deschise spre vocația preoțească și călugărească a copiilor, în pofida limitării cauzate de scăderea ratei natalității.
„Și Dieceza de Chișinău - a spus episcopul Anton Coșa -, a fost martoră a nașterii unor vocații preoțești și călugărești, atât masculine cât și feminine, iar pe acest drum trebuie să mergem împreună, cu rugăciune și propunere vocațională”.

C. L.