„Lumină spre luminarea neamurilor” (Lc 2,32): cu aceste cuvinte profetice l-a primit în brațele sale pe Pruncul Isus dreptul Simeon atunci când, conform prescrierilor legii lui Moise, Maria și Iosif l-au dus pe Isus ca să-l pună înaintea lui Dumnezeu.

Acest mister al credinței noastre – Prezentarea la templu a Domnului – îl sărbătorește Biserica an de an la 2 februarie. În aceeași zi, din voința sfântului Ioan Paul al II-lea, începând cu anul 1997, se sărbătorește și Ziua Persoanelor Consacrate, motiv deosebit de a conștientiza rolul pe care această bogăție îl are pentru Mireasa lui Cristos.

Și în Dieceza de Chișinău această zi a fost marcată prin întâlnirea, la Chișinău, a persoanelor consacrate care-și desfășoară activitatea spre binele poporului lui Dumnezeu din Biserica noastră locală. Pentru a oferi posibilitatea ca toți călugării și călugărițele diecezei să poată participa la această sărbătoare, Preasfințitul Anton Coșa, păstorul nostru, a decis ca această să fie marcată nu la 2 februarie – zi de joi –, ci sâmbătă, 4 februarie.

Programul zilei a început la ora 10.30 cu o conferință susținută de Pr. Algimantas Gudaitis SJ din Lituania, care a vorbit despre importanța direcțiunii spirituale și rolul persoanelor consacrate în această direcțiune, dând drept model exercițiile spirituale ignațiene. A intervenit apoi Sr. Paula Malciuc, care a vorbit despre importanța acestei direcțiuni pentru laici. Concluzionând, Preasfințitul Anton a spus că preoților și persoanelor consacrate le revine misiunea de a orienta laicii în acest domeniu, de a le explica și de a-i forma pentru ca și ei, la rândul lor, sub supravegherea acelorași preoți și persoane consacrate, să fie directori spirituali.

După conferință, a urmat adorația euharistică, cu rugăciuni speciale pentru toate persoanelor consacrate, după care a fost celebrată sfânta Liturghie, care a început cu procesiunea solemnă a tuturor persoanelor consacrate și preoților veniți la serbare, purtând în mâini lumânări aprinse, simbol al lui Isus. La început, păstorul diecezei noastre a adresat un cuvânt de salut tuturor călugărilor și călugărițelor, precum și credincioșilor veniți la biserică. La predică, același părinte iezuit a vorbit despre importanța acestui mare dar care este viața consacrată și, pornind de la cuvintele lui Simeon redate mai sus, a menționat că fiecare dintre noi trebuie să fie ca o lumină pentru oamenii timpurilor noastre, pe care suntem chemați să-i slujim. Înainte de Rugăciunea după Împărtășanie, având aprinse lumânările, toate persoanele consacrate și-au reînnoit voturile de fidelitate față de Cristos și sfânta sa Biserică, iar până a împărți tuturor binecuvântarea arhierească, fiecare călugăr și călugăriță a primit câte o garoafă albă, semn al purității și fidelității

Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă frățească, moment de împărtășire a bucuriei de a-i sluji lui Isus.

Pr. Petru Ciobanu