Plecarea grupului de tineri pelerini din Dieceza de Chişinău a debutat joi seara cu întâlnirea tuturor tinerilor în Catedrala din Chişinău, participând la Sf. Liturghie celebrată de Mons. Benone Farcaş, vicar general împreună cu cei patru preoţi care însoţesc grupul. În predica sa pr. Benone a subliniat că acest eveniment nu este o simplă manifestare de masă, dar ceva cu mult mai profund: o ocazie la reflecta asupra propriei vocaţii creştine şi locului personal în Biserica vie a lui Cristos. Ambasadorul Italiei la Chişinău, Excelenţa Sa dl. Stefano di Leo, care a avut un rol determinant în perfectarea vizelor necesare călătoriei, a menţionat la rândul său bucuria proprie de a fi putut ajuta realizarea acestui proiect, spiritual şi comunitar în acelaşi timp, exprimându-şi speranţa că acest pelerinaj al tinerilor va fi o ocazie de comuniune cu tineri de pe alte continente, tradiţii şi mentalităţi.
Mai trebuie adăugat faptul că programul pelerinajului, dincolo de a fi foarte dens, este destul de variat şi cuprinde vizitarea mai multor puncte de mare semnificaţie spirituală şi culturală ale Europei. Astfel, vor fi vizitate sanctuarele din Padova şi Lourdes, oraşele Barcelona, Madrid, Veneţia şi Viena, şi este prevăzut şi un moment mai particular, vizita casei părinteşti a recentei fericite, tinara Chiara Luce Badano, unde pelerinii noştri vor avea o intilnire cu părintii acesteia.
Reproducem în continuare predica Mons. Benone Farcaş la Liturghia de plecare:
Preacucernici părinţi,
Iubiţi tineri,
Iată-vă în sfârşit cu un picior în autobuzele care vă vor duce la Madrid. De mai bine de un an, răspunzând la chemarea Sfântului Părinte Benedict XVI v-aţi pregătit, unii mai intens alţii mai puţin să trăiţi o experienţă specială: Ziua Mondială a Tineretului de la Madrid. Unii dintre voi deja au participat la alte zile mondiale ale tineretului ca cea de la Koln din 2005. În schimb pentru mulţi alţii la Madrid va fi prima ocazie de a se întâlni cu o mulţime de copii şi tineri din toate continentele, limbile, culturile. Madrid nu va fi o experienţă ca altele. Ziua Mondială a Tineretului nu este niciodată o simplă experienţă de masă, ca marile adunări sportive sau muzicale pe care le vedem adesea la televizor. Există ceva profund diferit şi frumos. Acolo nu veţi fi singuri, nu veţi fi nişte simpli indivizi unii lângă alţii, ca spectatori ai unui mare eveniment. La Madrid, alături de ceilalţi tineri şi împreună cu ei veţi fi Biserica Catolică, veţi Biserica lui Cristos adunată pentru a vă ruga împreună, pentru a crede împreună. Veţi fi cu toţii împreună uniţi cu Papa, călăuză şi semn vizibil al comuniunii în Biserică. Şi Papa Benedict nu vă va adresa un simplu discurs ca atâtea altele, cu un fond social sau politic aşa cum auziţi în fiecare zi de la politicienii noştri. Papa vă va vorbi despre Isus şi vă va dărui prezenţa sa prin Sacramentul Euharistiei. Vă va indica persoana vie a lui Isus, vă va chema să staţi cu El, să fiţi prietenii lui şi vă va arăta calea bună care trebuie urmată pe drumul nostru de viaţă pentru a contribui la transformarea lumii.
În drumul vostru spre Madrid voi veţi fi pe drum cu toată Biserica. Aceasta este o importantă experienţă de fond pe care voi o veţi trăi: a fi parte dintr-o Biserică unică. Chiar dacă aici în Moldova noi suntem o minoritate, acolo veţi vedea adevărata dimensiune a Bisericii lui Cristos, dimensiunea ei universală. Veţi experimenta ce înseamnă să fii membru într-o Biserică unică, tânără, dinamică şi bucuroasă. O comunitate de inimi tinere care ştiu să dea tot ceea ce este mai bun din energiile lor pentru un mare proiect de viaţă. Să nu vă fie frică să răspundeţi la chemarea Domnului! Pentru unii dintre voi ziua mondială a tineretului de la Madrid va fi probabil ocazia pentru a descoperi chemarea lui Dumnezeu. Câte vocaţii la preoţie şi la viaţa consacrată s-au născut şi au crescut în timpul ZMT. Domnul vă cunoaşte personal şi vă iubeşte, va şti şi să vă arate ceea ce se aşteaptă de la voi, de la prietenia voastră, de la credinţa voastră.
Iată de ce vi s-a repetat de atâtea ori de-a lungul acestui an că nu plecaţi într-o excursie ca oricare alta ci într-un pelerinaj. O călătorie făcută în spiritul credinţei spre un loc unde veţi reprezenta biserica locală din Moldova. Bannerele şi steagurile pe care le veţi purta nu sunt simple semne de identificare ci sunt simbolul credinţei în Cristos şi Biserică, simbolul fidelităţii faţă de urmaşul lui Petru, credinţă şi fidelitate pe care mica comunitate din Moldova le mărturiseşte cu tărie, credinţă şi fidelitate pe care voi sunteţi chemaţi să o mărturisiţi atât în numele vostru cât şi în numele nostru, al celor rămaşi acasă.
La Madrid veţi avea timp pentru a vă opri şi pentru a reflecta despre marile alegeri din viaţă. Ştiu bine că fiecare dintre voi, ca orice tânăr de pe acest pământ, poartă în inimă visul unei existenţe pe deplin trăite, pe deplin realizate. Ştiu bine şi că societatea de astăzi este profund complexă, diversificată şi, în unele cazuri, chiar ostilă credinţei. Pentru aceasta drumul spre Madrid constituie o angajare puternică şi coerentă în slujba Evangheliei. Sunteţi chemaţi să vă însuşiţi cuvintele cheie din Mesajul pe care Papa l-a adresat ca pregătire a acestei zile a tineretului: «Înrădăcinaţi şi întemeiaţi în Cristos, tari în credinţă» (Col 2,7).
Atunci când marea adunare se va încheia şi voi vă veţi întoarce la casele voastre, va rămâne singurul lucru care contează, prezenţa lui Isus în viaţa voastră. Vă veţi hrăni cu Cuvântul său şi cu Euharistia. El va locui în inima voastră ca prietenul fidel care nu dezamăgeşte. Şi tocmai acesta va fi darul cel mai frumos pe care îl veţi purta cu voi. Veţi fi chemaţi să coborâţi de pe acel munte înalt, să vă întoarceţi la viaţa de fiecare zi, însă cu un spirit diferit, reînnoit în credinţă, cu bucuria în inimă şi dorinţa de a creşte în bine.
Închei aici îndemnându-vă să ascultaţi cu atenţie cuvintele Sfântului Părinte şi să le păstraţi ca un adevărat tezaur în inimile voastre. Să nu vă sperie oboseala şi sacrificiile pe care va trebui să le faceţi în timpul pelerinajului vostru: ele sunt condiţii necesare pentru a înţelege şi a savura frumuseţea acestui eveniment şi a întâlnirii cu Cristos.
Deşi nu poate fi prezent, episcopul nostru Anton Coşa vă însoţeşte cu rugăciunea lui şi vă acordă binecuvântarea lui părintească, manifestându-şi convingerea că veţi reprezenta cu cinste Biserica Catolică din Moldova al cărei păstor este el.
Continuăm acum celebrarea Sfintei Liturghii, nu înainte însă de mulţumi tuturor celor care au făcut posibilă realizarea acestui pelerinaj: tuturor binefăcătorilor care au plătit marea majoritate a cheltuielilor necesare pentru drum, preoţilor şi organizatorilor şi într-un mod deosebit Excelenţei sale domnul Stefano Di Leo, Ambasadorul Italiei la Chişinău care s-a ocupat cu generozitate de acordarea vizelor necesare călătoriei.