Luni, 25 iulie, am plecat la întâlnirea cu Papa Francisc. Pelerinajul a început cu binecuvântarea episcopului Anton și cu rugăciuni către sfinții acestei zile, Iacob și Cristofor, patronii tuturor călătorilor.

În timpul călătoriei am făcut cunoștință unul cu altul, încercând să ținem minte numele fiecăruia. Fără mai probleme, în jurul orei 5 dimineața am ajuns în parohia noastră din orașul Rychow, unde am fost cazați, orașul aflându-se la 40 km de Cracovia. Tot acolo, ceva mai devreme, a fost cazat și primul grup de tineri din dieceza noastră. În aceeași zi, împreună cu alți pelerini am mers la Błon (o vastă câmpie în Cracovia, pe care întotdeauna sunt organizate întâlniri de masă și diferite evenimente), pentru a participa la sfânta Liturghie de deschidere a Zilei Mondiale a Tineretului 2016. Cei care au participat pentru prima dată la astfel de întâlniri, neavând o astfel de experiență, au rămas uimiți și oarecum descurajați de această situație, pentru că le era greu să-și imagineze 600.000 de oameni adunați într-un singur loc. Însă, cu fiecare clipă, și pelerinii noștri tot mai mult se cufundau în această atmosferă de bucurie și tot mai entuziasmați se alăturau sărbătorii comune. La Rychow ne-am întors pe la miezul nopții, pentru că imensa adunare a participanților la ZMT 2016 a creat nu puține dificultăți transportului rutier, atât în oraș, cât și pe drumul spre locul de cazare.

Zilele următoare le-am petrecut în exerciții spirituale în parohia Rychow. Acestea erau ținute în limba rusă pentru grupurile vorbitoare de limbă rusă, cazați în comunitatea din Spytkowice, fiind conduse de episcopul Cyryl Klimowicz din Irkutsk. După exercițiile spirituale, am participat la sfânta Liturghie, iar apoi, împărțiți în grupuri, am realizat celelalte puncte din programul Zilei Mondiale a Tineretului.

Din program făcea parte și vizitarea sanctuarului sfintei Fecioare Maria din Kalwaria Zebrzydowsk, a orașului Wadowice, patria sfântului Ioan Paul al II-lea, pelerinajul la Poarta Sfântă din sanctuarul Milostivirii Divine din Łagiewnik. Aici ne-am rugat în fața relicvelor sfintei Faustina Kowalska și am vizitat Centrul „Sfântul Ioan Paul al II-lea”. Am reușit să găsim câteva minute și pentru a ne odihni în parcul de distracții „Energland” din Zatorz.

Zi de zi am participat la evenimentele centrale din Błon, adică l-am salutat pe Sfântul Părinte și ne-am rugat Calea Crucii împreună cu el. Sâmbătă, după sfânta Liturghie și micul dejun, am făcut un pelerinaj la Campusul Milostivirii din Brzegi, pentru a participa la vigilia cu Sfântul Părinte, precum și la Liturghia duminicală. Călătoria încolo și înapoi a fost un adevărat pelerinaj, pentru că a trebuit să străbatem aproximativ 10 km la pas prin căldură, dar a meritat efortul. Toate discursurile papei erau traduse radiofonic în limba rusă și cei care au avut căști au putut înțelege fiecare cuvânt al său. Important de menționat e faptul că Papa Francisc întotdeauna se adresa tinerilor, îndemnându-i la o bucurie activă în mărturia lor despre Dumnezeu, izvor al milostivirii, păcii și fericirii.

O parte dintre tinerii noștri, în timpul vigiliei de sâmbătă, se afla în sectorul „zero”, foarte aproape de altar, fapt care a oferit posibilitatea de a-l vedea pe Papa Francisc de la o distanță de 20 m. Ceilalți pelerini din Moldova de asemenea au avut o astfel de posibilitate duminică, atunci când Sfântul Părinte, în papamobilul său, a trecut pe lângă sectorul lor.

După noaptea petrecută sub cerul liber și sfânta Liturghie, am revenit la Rychow, pentru ca de acolo, seara, să plecăm spre Moldova. După atâtea evenimente, atâtea impresii și după un drum atât de lung, se poate spune că tinerii sunt obligați să spere o lume mai bună, plină de fraternitate și iubire, și, ceea ce e mai important, fiecare trebuie să se străduiască să-și lase amprenta sa în istorie, amprentă ce va face lumea mai frumoasă.

Pr. Krzysztof Płonka