Ziua Mondială a Tineretului celebrată în acest an în Brazilia, la Rio de Janeiro, a produs impresii profunde în sufletele participanţilor, noi rezumându-le în câteva rânduri pe cele ale tinerilor din Moldova, prezenţi la ZMT 2013.

"Aş vrea să menţionez că brazilienii sunt cei mai ospitalieri, deschişi, prietenoşi, afectuoşi, receptivi şi veseli oameni. În familiile gazde m-am simţit ca acasă. Am fost uimit să văd cum se integrează tinerii în mijlocul maturilor sau chiar a bătrînilor şi la rîndul său bătrînii în mijlocul tinerilor. Spre exemplu mini-carnavalul brazilian organizat pentru pelerini, la care au participat toate categoriile de vîrste, începînd de la copii şi finisînd cu bunicuţele de 80 de ani. Dacă să vorbim de comunitate, am putut observa unitatea lor, cînd s-a organizat o sărbătoare în biserică a participat toată comunitatea.

Cunoscînd deci impresiile mele despre Brazilia, vă puteţi imagina ce a fost pentru mine ZMT Rio 2013. Această întîlnire mi-a arătat că noi putem trăi o credinţă mai vie şi activă, mi-a dat răspunsuri la unele întrebări. ZMT mi-a dat forţe noi pentru a lupta cu păcatul; mi-a întărit credinţa, acum îl găsesc mai uşor pe Domnul. Papa prin discursul său m-a inspirat să-mi găsesc mai mult timp pentru a sluji.

ZMT Rio 2013 va rămîne mereu în memoria mea şi-i doresc fiecăruia să se îmbogăţească la ZMT din Cracovia 2016".

(Veaceslav Grabovschii)

 

"Am fost plecaţi pe un alt continent, cu o climă diversă, o cultură desosebită şi persoane mărinimoase ce-i primesc pe toţi cu braţele deschise, asemenea faimoasei statui Cristo Redentor din Rio. A fost unica experienţă din viaţa mea, când m-am simţit iubită de foarte multe persoane în acelaşi timp. Am trăit foarte multe momente deosebite pe care, cred eu că voi avea nevoie de mult timp pentru a le conştientiza cu adevărat.

Prin discursul său, Papa Francisc ne-a apropiat de esenţa acestor zile: de ai permite lui Isus să germineze în inimile noastre! De a trăi bucuria de a fi creştin! Şi de a celebra biserica la nivel mondial. Pe plaja Copacabana, câteva milioane de tineri şi-au exprimat tinereţea prin dansuri, cântece şi multe strigăte de bucurie. Dar vă puteţi imagina peste 2 milioane de tineri care au stat în tăcere câteva minute spre a adora preasfântul Sacrament?! În inima fiecăruia răsunau încă frazele sfântului Părinte: ”Şi eu vreau să fiu o piatră vie, doresc să merg şi să construiesc biserica lui Cristos!”

Dacă 12 apostoli au fost de ajuns pentru a schimba lumea, ce-ar putea să facă cei peste 2 milioane de tineri, în a căror inimi a încolţit speranţa pe plaja Copacabana din Rio de Janeiro?"

(Victoria Țurcan)

"Întâlnirea mondială a tinerilor, cu Papa Francisc, desfăşurată în Rio de Janeiro, Brazilia, 2013, a fost unul din cele mai impresionante momente din viaţa mea. În pofida faptului că întâlnirile care sau desfăşurat la fiecare 2-3 ani pîna acum, la care eu am participat au fost pline de bucurie şi speranţă, aceasta a fost mult mai deosebită, prin bogăţia spirituală transmisă de Papa Francesco, prin parfumul credinţei Americii latine, cultura, poporul şi exemplu lor prin fapte, pe care noi am reuşit să le savuram în acele 2 saptămâni trăite în rugăciune şi diverse activităţi organizate de ţara gazdă. Saptamâna misionară petrecută în Sao Paolo ne-a pregătit pentru marele eveniment, voluntarii au fost bine organizaţi şi ne-au oferit tot timpul lor pentru a petrece 7 zile cât mai aproape de Dumnezeu. Mulţumim Papei Ioan Paul al II-lea pentru că a adus în Biserica Catolica acest eveniment".

(Ion Reveneală)

 

"Ziua Internaţională a Tinerilor pentru mine este ceva care îmi trezeşte emoţii puternice, şi de fiecare data îmi răscoleşte sufletul, mă uimeşte şi care mă face să mă gîndesc mult la dragostea lui Dumnezeu faţă de noi. Și cum datorită Lui, milioane de tineri se adună, uniţi şi plini de speranţă, iubire şi credinţă pentru a-L proslăvi. Iar prin cuvintele pline de graţie, duioşie şi prin simpla îndemnare al Papei Francisc „mergeţi şi faceţi discipoli în toată lumea” noi am fost şi mai motivaţi ca să aducem pacea în locurile natale. Acele zile au fost pline de Spiritul Sfint care ne-a ajutat să facem voia Domnului şi ne-a păzit de cele rele".

(Lilia Loghinescu)

 

"A trecut deja ceva timp după reîntoarcerea grupului nostru acasă. Ritmurile de samba încă mai continuă să răsune melodios în cap, iar nisipul de pe Capocabana găsit în sacul de dormit şi nenumăratele poze, îţi reamintesc despre această experienţă unică de trăirea şi împărtăşire a Credinţei alături de milioanele de tineri pelerini din 175 ţări ale lumii.

Brazilia – o ţară care te fascinează şi te lasă perpetuu prin cultura sa absolut autentică, o natură miraculoasă şi un popor extrem de deschis şi ospitalier. O ţară unde am învăţat că viaţa comunitară nu se rezumă doar la frecventarea liturghiei, dar crearea unei adevărate ”familii” al lui Cristos prin aportul fiecăruia dintre credincioşi. Unde am perceput că te poţi bucura de viaţă (mai ales sub ritmurile de samba) de puţinul care-l ai, şi mai ales, când acest puţin îl împarţi cu aproapele tău. Unde am descoperit că tinerii, maturii şi bătrânii pot fi buni prieteni, indiferent la diferenţele de decenii în vârstă.

Și totuşi cel mai important mesaj care l-am primit a fost acela care ne-a fost oferit de Sfântul Părinte în timpul Veghii şi Liturghiei finale. Papa Francisc ne-a îndemnat pe noi toţi, acei 3,7 milioane de tineri de pe Capocabana să nu dăm uitării promisiunilor făcute în aceste zile de har, să nu stăm pasivi în spatele geamurilor ci să mergem şi să proclamăm buna vestire a Evangheliei în jurul nostru. Aceste mesaje îţi făceau să apară în mod miraculos lacrimi pe obraji, iar exclamările şi aplauzele tinerilor pelerini mi-au dat de înţeles – noi suntem cu adevărat o forţă, acel motor care mişcă lumea.

Noi suntem mesagerii păcii, viitorul şi schimbarea acestei lumi secularizate şi materialiste, în care valorile creştine sunt negate, înlocuite pe cele consumiste. Noi trebuie să animăm ce este în jurul nostru, iar aceste schimbări le putem începe doar fiind ”înrădăcinaţi şi întemeiaţi în Cristos”.

(Mihalache Nicolae)