Întâlnirea Mondială a Tinerilor a fost din totdeauna un eveniment mult așteptat, spre care tinerii au privit cu emoție și nerăbdare. Un eveniment care contrazice stereotipurile conform cărora tinerii de astăzi nu mai sunt credincioși ori că au o relație superficială cu Dumnezeu și Biserica. Un eveniment în care au ocazia de a demonstra de ce sunt capabili. Și sunt capabili de mult.

După o pregătire îndelungată și familiarizarea cu programul pregătit cu această ocazie, tinerii din Dieceza de Chișinău au pornit spre Polonia. Primul popas a fost Dieceza de Sosnowiec, unde credincioșii Parohiei „Înălțarea Sfintei Cruci” ne așteptau cu nerăbdare deja de câteva ore. Prima experiență. Locuri noi. Persoane noi. Legături noi. Emoțiile încep.

Pelerinajul la Częstochowa alături de mii de tineri din diferite țări și continente, vizitarea sanctuarului, sfânta Liturghie au amplificat emoțiile și trăirile spirituale și au confirmat faptul că ZMT este un pelerinaj al credinței.

Un moment aparte cu puternice trăiri și chiar revoltă a fost vizitarea lagărului de la Auschwitz-Birkenau, unul dintre cele mai mare lagăre ale morții. În spirit de reculegere și sub patronajul sfântului Maximilian Kolbe, una dintre victime și patronul pelerinajului din ziua respectivă, tinerii au avut posibilitatea să pășească pe urmele suferințelor a peste un milion de oameni și să înalțe o rugăciune pentru victime și călăi.

Despărțirea de comunitatea și noii prieteni din Sosnowiec a fost lacrimogenă pentru mulți, însă necesară pentru a putea trece la o altă etapă a pelerinajului și anume întâlnirea propriu zisă de la Cracovia. Noi întâlniri. Grupuri noi. Trăiri noi.

Liturghia de deschidere a ZMT, programul catehezelor în parohie, venirea Papei, Calea Crucii precum și alte evenimente ca pelerinajul la Kalwaria Zebrzydowsk, sanctuar închinat pătimirilor lui Cristos, pelerinajul la sanctuarele Lagewniki și Sf. Ioan Paul al II-lea, locuri prin excelență ale milostivirii, au pregătit evenimentul central al întâlnirii: veghea de rugăciune și Liturghia cu Papa Francisc de pe Campusul Milostivirii.

Adunați din toate colțurile lumii, diferite culturi, diferite limbi și culori, tinerii s-au contopit într-un unic tot: Biserica Catolică. Limbajul adorației și rugăciunii a spulberat orice barieră a diferențelor. Personal momentul cel mai emoționant a fost Adorația Euharistică cu Papa când am văzut cum mii, sute de mii de tineri stau în liniște în genunchi și se roagă alături de Păstor. Emoții și speranțe. Speranțe că tinerii au încă un cuvânt de spus în Biserică și nu numai. Speranțe că tinerii pot schimba stereotipurile create în jurul lor. Speranțe că tinerii sunt capabili de mult.

Emoții și speranțe că ZMT din Polonia nu s-a încheiat pe 31 iulie la Cracovia, ci va continua încă mult timp în Biserica din Moldova. Că voi avea ocazia să-i văd stând în genunchi, reculeși în rugăciune, și în bisericile noastre.

Pr. Mihai Balan