În după-amiaza zilei de joi, 3 octombrie 2024, la cimitirul din Crețoaia, a fost instalată o placă comemorativă în memoria Pr. Andrei Dăscălașu, care a decedat în România la 3 octombrie 2022, după ce și-a desfășurat slujirea preoțească în Dieceza de Chișinău, inclusiv timp de mai mulți ani ca paroh al Parohiei „Sfântul Anton de Padova” din Crețoaia, din 2004 până la plecarea sa în 2021. 
 
Placa comemorativă a fost binecuvântată de PS Anton Coșa, care apoi a prezidat sfânta Liturghie în biserica parohială, și a fost foarte mult dorită de credincioșii comunității, care l-au cunoscut pe părintele Andrei și au împărtășit cu el drumul de paroh. În primul rând, comunitatea surorilor din Crețoaia, care au fost alături de preot cu mare dăruire și generozitate, mai ales în momentele de cea mai mare suferință datorate condițiilor dificile de sănătate.
 
Părintele Andrei s-a născut la Onești (România) pe 12 iulie 1975. Episcopul de Chișinău l-a primit în dieceza noastră, rămânând încardinat în Dieceza de Iași, fiind încă diacon, și l-a hirotonit ca preot la 9 decembrie 2002.
 
Și-a desfășurat o prima parte a slujirii la Chișinău, iar apoi a preluat funcția de paroh la Crețoaia în 2004, până în vara anului 2021, când s-a întors în România din cauza stării precare de sănătate.
 
Comunitatea din Crețoaia au menținut legătura cu Pr. Andrei și după plecarea în România, datorită surorilor care i-au fost întotdeauna alături.
 
În cadrul Predicii sale, episcopul a amintit de semnificația morții în viața credincioșilor, luând ca exemplu unii sfinți și atitudinea lor de credință. Mai presus de toate, el a reamintit că „moartea este inevitabilă, și de asta suntem siguri. Dar ea poate deveni și pentru noi o soră care ne conduce la întâlnirea cu Isus; dar pentru asta ne trebuie câțiva pași de urmat: să tindem, printr-o viață sfântă, spre ospățul pe care Dumnezeu ni l-a pregătit în ceruri, spre viața fără de moarte; să-l punem întotdeauna pe Dumnezeu pe primul loc în viața noastră, și nu bunurile ce azi sunt și mâine nu; să fim buni față de cei care au nevoie de ajutorul nostru și în ei să-l recunoaștem pe Isus; și, în sfârșit, să ne apropiem cât mai des cu inimi curate de sfânta Împărtășanie”.
 
Comunitatea salezienilor din Moldova au preluat parohia de Crețoaia și a acceptat proiectul ridicării unei plăci comemorative în cimitirul din localitate, pentru a rămâne o amintire vie a regretatului preot.

C. L.