Astăzi, 20 iunie 2024, a fost convocat Consiliul Pastoral Diecezan anual,  la Centrul „Fides”, cu prezența a peste 60 de preoți, diaconi, persoane consacrate, precum și laici, reprezentând toate parohiile Bisericii noastre locale.
 
Întâlnirea a fost prezidată de episcopul Anton Coșa care, după invocarea Duhul Sfânt, a deschis lucrările cu o Meditație în care a amintit de importanța parcursului sinodal, ca moment de comuniune și dialog în cadrul Bisericii locale.
 
„În Noul Testament sinodalitatea se manifestă prin chemarea celor doisprezece apostoli, grup care va constitui nucleul Bisericii, zidite pe Petru. Dar ar fi greșit să rezumăm ideea de synodos doar la această chemare. Întreaga activitate a lui Isus este orientată spre a ceea ce scrie sfântul Paul: „Să fie reunite toate cele din cer și cele de pe pământ sub un singur cap, Cristos”. Punctul culminant al acestei „reuniri” este învierea lui Isus, care îi adună în unitate pe toți cei care, în credință, cred în el”.
 
Episcopul a dorit să transmită adunării diecezane valoarea parcursului sinodal sau, citând experiența cardinalului Lazzarus You Heung-sik, prefectul Dicasterului pentru Cler: „A trăi preoția pe de deplin înseamnă a-ți da viața pentru alții, a sluji, a fi un om al dialogului și al comuniunii. Astfel, pentru mine a fi preot și episcop înseamnă să merg împreună cu alții, să-i iubesc, și în special să ascult bine persoanele. În acest fel, preotul este „un părinte” al comunității, „un om” alături de frații și surorile care merg spre împărăția lui Dumnezeu, „un însoțitor” care se face una cu persoanele aflate în dificultăți. Sunt convins că Biserica este și trebuie să fie înainte de toate o familie, în care fiecare este un dar pentru ceilalți: bărbați și femei, tineri și bătrâni, preoți și laici, călugări și călugărițe. O familie în care toți se simt coresponsabili pentru viață și pentru vestirea evangheliei. A fi o Biserică sinodală pentru mine înseamnă aceasta: a trăi și a merge ca familie, în ascultarea strigătului omenirii, în slujirea celor marginalizați”.
 
De aceea este important să ne întâlnim și să împărtășim dialogul și ascultarea: „Suntem adunați astăzi tocmai pentru a manifesta pe deplin valoarea, demnitatea și responsabilitatea fiecărui membru al poporului lui Dumnezeu din această mare familie care este Dieceza de Chișinău. Îmi doresc și mă rog ca Duhul Sfânt pe care l-am invocat împreună la începutul acestei adunări să ne călăuzească și să ne lumineze, pentru ca roadele acestei întâlniri în spiritul sinodalității să fie spre gloria lui Dumnezeu și spre binele fiecărui credincios. Așa să ne ajute Dumnezeu prin mijlocirea Maicii Domnului”.
Mons. Cesare Lodeserto a prezentat un raport privind implementarea în parohii a primei părți a planului pastoral pentru anul 2023-2024, intitulat: „Cateheză, formare și educație”. Raportul s-a bazat pe un chestionar care a fost trimis parohiilor în lunile precedente și și în care parohii au indicat drumul parcurs, implementarea, dificultățile și alte aspecte.
 
Raportul vicarului general a fost urmat de lucrul în grupuri, cu prezența în cadrul diferitelor grupuri a patru vorbitori care au prezentat tematica încredințată: Pr. Andrea Ballan, Pr. Michele Leone, Pr. Jacek Puc și Mons. Cesare Lodeserto. Cei patru vorbitori au fost prezenți în cadrul diferitelor grupuri și au coordonat dialogul.
 
Ulterior, coordonatorii celor patru grupuri au prezentat adunării rezumatul intervențiilor de dimineață: Pr. Stanislav Obreja, Pr. Vasili Cohanovschi, Pr. dr. Petru Ciobanu, Sr. Paula Malciuc. A fost cu siguranță un moment interesant, pentru că s-a reușit să se adune diferitele impresii asupra temelor prezentate: convertirea în duh, formarea laicilor, metoda dialogului și a ascultării, implicarea laicilor în viața Bisericii și a parohiei.
 
A fost o întâlnire rodnică, cu prezența laicilor, care sunt tot mai interesați să trăiască cu responsabilitate în viața parohiei și să urmeze itinerarii de formare.
 
Nevoia de a se reuni și de a împărtăși momente de creștere în comuniune și în viața pastorală este un obiectiv pe care dieceza îl urmărește cu atenție.
 
Lucrările s-au încheiat cu câteva comunicate de interes comun.

C. L.