Pentru prima dată, în Parohia „Sfântul Alois Scrosoppi” din Chișinău, Episcopul Anton Coșa a prezidat liturghia de conferire a slujirii de lector unui enoriaș care se pregătește să fie hirotonit diacon permanent. 
Celebrarea a avut loc în Duminica Cuvântului lui Dumnezeu, 21 ianuarie, dorită de Papa Francisc pentru a trăi întâlnirea și ascultarea textelor sacre ca pe o sărbătoare. Episcopul, salutându-i pe credincioși la începutul liturghiei, a amintit importanța conferirii slujirii de lector lui Thomas Boyle: „Astăzi, comunitatea noastră diecezană și, în special, această parohie, trăiește un moment special de har, pentru că fratele nostru Thomas va fi instituit lector, prima treaptă spre diaconatul permanent, iar vestirea cuvântului lui Dumnezeu va deveni una dintre misiunile sale principale ca slujitor al acestui cuvânt. Să-l însoțim cu rugăciunea noastră nu numai azi, ci și pe tot parcursul formării sale ca diacon”. 
În cadrul omiliei sale, Preasfințitul Anton a luat ca referință Evanghelia duminicii, în care este relatată chemarea ucenicilor, evidențiind în primul rând realitatea acestor oameni, deloc extraordinară: „...chemarea primilor discipoli: niște oameni simpli, pescari, fiecare cu plusurile și mai ales cu minusurile sale, pe care contemporanii lor nu ar fi dat nici doi bani. Oameni ca toți oamenii, ba chiar unii dintre ei fiind considerați chiar păcătoși publici!” Dar Isus, deși era conștient de fragilitatea umană a celor pe care îi chemase, a stat alături de ei și a început să-și sculpteze opera, așa cum a făcut artistul Michelangelo cu extraordinara și celebra operă „Pieta”, pe care episcopul a amintit-o la începutul omiliei sale. 
„Isus privește dincolo de aparențele exterioare; el privește la inima lor [a discipolilor]; el nu-i cheamă pentru că aceștia erau deja pregătiți să fie apostoli, ci pentru că vrea, prin muncă asiduă zi de zi, să „sculpteze” din ei apostoli; din oameni imperfecți, așa cum nu o dată ni-i prezintă Evangheliile, să realizeze capodopere prin care lumea să poată admira frumusețea împărăției lui Dumnezeu și să se lase cuceriți de ea”. 
Mai mult, episcopul a amintit că toți suntem chemați la sfințenie, iar răspunsul la chemarea Domnului este un drum de convertire: „Chemarea la sfințenie nu este doar pentru apostoli; ea ne este adresată tuturor. Fiecare dintre noi poate deveni capodopere care să înfrumusețeze și mai mult împărăția lui Dumnezeu. De ce este nevoie pentru aceasta? De un singur lucru: să ne lăsăm sculptați de mâna atotputernică a lui Isus sau, ca să folosesc cuvintele Evangheliei de azi să înțelegem și să acceptăm cuvântul său: «Convertiți-vă și credeți în evanghelie!» (Mc 1,15)”
Invitația conduce la calea lui Isus și la un drum care cere convertire. Preasfințitul Anton a sintetizat apoi în ce constă calea convertirii: „Convertirea înseamnă întoarcerea de la calea cea rea și înaintarea pe căile și cărările Domnului pe care le găsim indicate cu claritate în Sfânta Scriptură; în ea Domnul ne învață căile lui, depinde de noi să deschidem această Carte Sfântă și să le căutăm, să le învățăm și să mergem pe ele”. Darul cuvântului lui Dumnezeu este astfel o ușă deschisă pentru a răspunde chemării Domnului și a trăi un drum de convertire.  
După predică, episcopul l-a chemat în fața sa candidatul la lectorat și, pronunțând rugăciunea prevăzută de ritual, i-a înmânat lui Thomas Boyle Sfânta Scriptură, conferindu-i slujirea care o precedă pe cea de acolit și, prin urmare, hirotonirea diaconală. 
La sfânta Liturghie a participat și părintele Mihai Bălan, în dubla calitate de paroh și responsabil cu formarea diaconilor permanenți.
C.L.